Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Burlesque

                     (Φεβρουάριος 2011, Ελλάδα).
       H Ali είναι μια κοπέλα από την επαρχία με καταπληκτική φωνή. Αποφασίζει να ταξιδέψει στο Λος Άντζελες για να πραγματοποιήσει το όνειρο της και πιάνει δουλειά ως σερβιτόρα σε ένα καμπαρέ, το Burlesque Lounge. Εκεί θα γνωρίσει την ιδιοκτήτρια, την Tess και θα προσπαθήσει να της αποδείξει ότι ανήκει στην σκηνή γιατί ξέρει να τραγουδάει και να χορεύει.

      Λοιπόν. Η ταινία έχει χαρακτηριστεί σαν μιούζικαλ αλλά εμένα προσωπικά, δεν μου το θύμισε (και έχω δει αρκετά μιούζικαλ). Υποτίθεται ότι στα μιούζικαλ, κάθε διάλογος είναι και τραγούδι και δεν έχουν άλλες υποπλοκές παρά μία βασική πλοκή, όπως στο ΣΙΚΑΓΟ. 
     Εδώ, η ταινία δεν βασίζεται μόνο στην επαρχιωτοπούλα που έρχεται στην μεγάλη πόλη, να πραγματοποιήσει τα όνειρά της αλλά έχει και άλλες ιστορίες (π.χ. την εγκυμοσύνη μίας χορεύτριας ή το οικονομικό πρόβλημα της Τess). Τα μουσικοχορευτικά νούμερα, δεν αποτελούν το κύριο κομμάτι της ταινίας (όπως στα μιούζικαλ)  αλλά απλά παρεμβάλλονται. Εντάξει, είναι και από τις ταινίες που καταλαβαίνεις από την αρχή πως θα πάει και πως θα τελειώσει.
   Επίσης εγώ, το burlesque, ξέρω ότι είναι ένα...θέαμα που περιλαμβάνει χορό, τραγούδι, αισθησιασμό, περίεργο χιούμορ και πολύ στριπτίζ. Στην ταινία το burlesque είναι ένα μαγαζί που κάθε βράδυ δίνει παραστάσεις με χορό, τραγούδι και τις κοπέλες ντυμένες με εντυπωσιακά κουστούμια/εσώρουχα. Δεν σε χαλάει, βέβαια γιατί μια διασκεδαστική ταινία θα πας να δεις και όχι, πρόγραμμα σε καμπαρέ ! Απλά είμαι περίεργη τι θα είπε η ιέρεια του burlesque, Ditta Von Teese, μόλις είδε την ταινία.
   Κατά τα άλλα, το "Burlesque" είναι μια χαλαρή ταινία και πιστεύω ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης τα πήγε ικανοποιητικά αφού η ταινία του δεν έμεινε αδιάφορη. Αγαπημένη στιγμή όταν η Ali (Christina Aguilera) είναι στην σκηνή, "χαλάει" το playback και αναγκάζεται να τραγουδήσει. Λατρεύω την χροιά της φωνής της και πως μπορεί να πιάσει τόσο "βαριές" νότες. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το comeback της Cher. Έχει απίστευτη φωνή. Κρίμα που έχει αλλοιωθεί το εργαλείο της δουλειάς της (=το πρόσωπό της) και έχει επηρεάσει και λίγο την φωνή της. Ευτυχώς όχι πολύ. Και θα το δεις και εσύ στην σκηνή που τραγουδάει μόνη της "Υou haven't seen the last of me".
    Α! Επίσης, δες την για να αναρωτηθείς κι εσύ αν υπάρχουν πράγματι τα δικαιώματα αέρα ή απλά ήταν επινόηση του σκηνοθέτη.

Director : Steve Antin
Writer : Steve Antin
Cast : Cher, Christina Aguilera, Eric Dane, Stanley Tucci, Kristen Bell, Cam Gigandet
119 min 

Kαλή Προβολή !