Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τεμπέλικο Ψωμί.

ΥΛΙΚΑ
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 3/4 κούπες φρέσκο γάλα/γιαούρτι/ξινόγαλο
2 κουτ. γλ. σόδα
1 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ.γλ. γλυκάνισο/θυμάρι/ρίγανη/δυόσμο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Την συνταγή την είδα από την κα Αργυρώ Μπαρπαρίγου και μου πέτυχε από την πρώτη φορά γιατί είναι πανεύκολη. Απλά, εγώ πρόσθεσα και μυρωδικά τις επόμενες φορές για να είναι πιο γευστικό.
    Λοιπόν, καταρχήν διαλύουμε το αλάτι στο γάλα. Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι και τη σόδα. Ανακατεύουμε πολύ καλά το αλεύρι με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το γάλα και το μυρωδικό. Ανακατεύουμε συνέχεια με το κουτάλι, να ενσωματωθούν τα υλικά.
   Αλευρώνουμε τα χέρια μας (αρκετά) και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Όταν λέω "ζυμώνουμε με τα χέρια", εννοώ ότι θα κάνεις τις κινήσεις που έκανες και με το κουτάλι.
   Αλευρώνουμε τον καθαρό πάγκο ή τραπέζι και με αλευρωμένα (και βρεγμένα, αν χρειαστεί) χέρια την βάζουμε επάνω. Ξαναζυμώνουμε λίγο την ζύμη με αλευρωμένα, πάντα, χέρια. Αν η ζύμη κολλάει λίγο στον πάγκο, δεν έχει σημασία. Φτιάχνεις την ζύμη μια μεγάλη μπάλα και την βάζεις σε μία αλευρωμένη λαμαρίνα (αν δεν έχεις, σε χαμηλό ταψί).
Καθαρίζεις τα χέρια σου τρίβοντας τα με αλεύρι (ναι, το αλεύρι καθαρίζει με αλεύρι !) και χαράζεις ελαφρά την ζύμη. Αλεύρωσε την και ελάχιστα επάνω.
   Ψήσε το ψωμάκι σου σε προθερμασμένο φούρνο 180οC για 45'. Δεν θα φουσκώσει και θα το καταλάβεις και μόνη σου εαν έχει ψηθεί από την κρούστα που θα κάνει και το χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμο, άστο να κρυώσει στην σχάρα του φούρνου σου για να μην υγρανθεί.



Καλή Επιτυχία !