Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

I Don't Know How She Does It.

           Ή ελληνιστί  "Μα πως τα καταφέρνει !", (Σεπτεμβριος 2011, Ελλάδα).
   
    Η Κέιτ δουλεύει σε μια οικονομική εταιρεία, στην Βοστώνη, που απαιτεί συχνά ταξίδια. Είναι παντρεμένη με έναν αρχιτέκτονα και έχει δύο μικρά παιδιά που λατρεύει. Όταν, όμως, αναλαμβάνει μια δουλειά στην Νέα Υόρκη εκτός από τα συχνά πήγαινε-έλα, γνωρίζει και τον Τζακ.

    Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο best seller βιβλίο του 2002, της δημοσιογράφου Allison Pearson. Αλλά και η προσαρμογή του για την μεγάλη οθόνη είναι γυναικεία υπόθεση, από την σεναριογράφο του "The Devil wears Prada" και "27 Dresses". Η σκηνοθεσία, πάλι, είναι από άντρα και μπορώ να πω ότι έκανε ικανοποιητική δουλειά. Κοίτα, δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, οπότε θα σχολιάσω απλά την ταινία και δεν θα τα συγκρίνω, φυσικά.
    Μιλάμε για μια αισθηματική, γυναικεία ταινία που έχει χαρακτηριστεί και ως κωμωδία (εγώ, στο τελευταίο δεν συμφωνώ). Βασικά αναλώνεται στο ερώτημα "καριέρα ή οικογένεια;" γιατί αναφέρεται σε μια εργαζόμενη μητέρα που τρέχει να τα προλάβει όλα αλλά, μπορείς να το "δεις" και γενικά, σε κάθε εργαζόμενο γονιό και τα σκαμπανεβάσματα που έχει η ζωή του. Μια ζωή που είτε την θες είτε όχι. Μέση λύση, δεν υπάρχει.
   Δεν την θεωρώ κωμωδία, όμως. Ένα-δύο στιγμιότυπα να σου έβγαζαν ένα χαμόγελο. Και αυτό ανάλογα με τα γούστα. Είναι απλή ταινία και κυλάει (βοηθάει λίγο και η μικρή της διάρκεια!).
   Μου άρεσε, όμως, που είναι αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο και σε μερικές σκηνές παγώνουν όλα γύρω από την SJ Parker ενώ αφηγείται. Α! Ωραίες ήταν και οι σκέψεις-σημειώσεις της πρωταγωνίστριας.
   Η Sarah Jessica Parker, παίζει έναν ρόλο τελείως άσχετο, από το Sex and the City, που την έχουμε συνηθίσει. Πιστεύω, ότι της ταιριάζει ο ρόλος αυτός. Εξάλου, έτσι φαίνεται να είναι μέσες-άκρες και στην πραγματικότητα. Οι άλλοι ρόλοι; Καλοί αλλά απλά παίζουν γύρω από την SJP.
    Να σου πω εδώ ότι η ταινία δεν τα έβγαλε τα λεφτά της και οι κριτικοί την έθαψαν. Δεν ξέρω, ομως, αν παίζει ρόλο ότι οι περισσότεροι τους ήταν άντρες! Χα! Γιατί, κυρίως οι γυναίκες έχουν το δίλημα "καριέρα ή οικογένεια" και οι γυναίκες περισσότερο νιώθουν ενοχές και τύψεις αν λατρεύουν την δουλειά τους και πιστεύουν ότι παραμελούν την οικογένεια τους. Θέλω να πω, ότι ίσως οι γυναίκες κριτικοί να μην είχαν την ίδια άποψη με τους συναδέλφους τους.
     Τελοσπάντων, αν είσαι γυναίκα (άσχετα αν είσαι εργαζόμενη μητέρα ή όχι), μάζεψε τις φίλες σου και δείτε την. Οι άντρες απαγορεύονται (και θα το χαρούν, εδώ). Πάντως, άσχετα με το αν σου αρέσει η ταινία, είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείς με την καφέ (Μulberry, νομίζω) τσάντα που κρατάει η SJ Parker (αφού δεν μπορούμε να την έχουμε, ας την θαυμάσουμε !)!
Director : Douglas McGrath
Writers : Aline Brosh McKenna, Allison Pearson
Cast : Sarah Jessica Parker, Greg Kinnear, Pierce Brosnan, Christina Hendricks, Olivia Munn
89 min

Καλή Προβολή !