Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Midnight In Paris.

             'Η ελληνιστί "Μεσάνυχτα στο Παρίσι", (Οκτώβριος 2011, Ελλάδα).
     Η Inez και ο Gil, ένα ζευγάρι στα πρόθυρα του γάμου, επισκέπτεται το Παρίσι όπου είναι ήδη εκεί οι γονείς της Inez. Ο Gill είναι πετυχημένος σεναριογράφος και έχει αρχίσει να γράφει το πρώτο του βιβλίο. Ένα βράδυ αφήνει την κοπέλα του να πάει για χορό με ένα φιλικό της ζευγάρι ενώ αυτός γυρνάει στο ξενοδοχείο. Κάπου, σε ένα στενό του Παρισιού χάνεται και κάθεται στα σκαλιά μιας εκκλησίας. Τότε, το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα, ένα ταξί σταματάει μπροστά του και βγαίνει κάποιος που τον παρακινεί να πάει μαζί του.

    Λοιπόν, η ταινία ξεκινάει με τα πιο χτυπητά/τουριστικά μέρη που θα πας να δεις, αν επισκεφτείς το Παρίσι (Παναγία Παρισίων, Λούβρο, Ηλύσια πεδία,Σηκουάνα, Πύργος Άιφελ, Λεωφόρο ΣενΖερμαίν).
Έτσι, καταλαβαίνεις που βρίσκεσαι και μπαίνεις στο κλίμα. Δεν έχει σημασία αν είχες την τύχη να επισκεφτείς την Πόλη του Φωτός ή όχι (όπως εγώ), γιατί ο σκηνοθέτης θα σε μυήσει στην πόλη. Θα σε ξεναγήσει και θα σου το μάθει. Γιατί, μέσα από την ταινία βλέπεις την αγάπη του Woody Allen για την πρωτεύουσα  της Γαλλίας. Αυτή είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας.
   Δεν είμαι από τους σινεφίλ που λατρεύουν τον Woody Allen άλλα και ούτε από αυτούς που απορούν ακόμα γιατί κάνει ταινίες. Δεν λέω, έχει κάνει καλές ταινίες αλλά δεν θα στο παίξω κουλτουριάρα και να σου πω ότι, ο άνθρωπος είναι καταπληκτικός σκηνοθέτης και ηθοποιός και τέτοια. Η ταινία, βέβαια έχει ένα χαρακτηριστικό του Woody Allen: την αγάπη του για μια πόλη (εδώ το Παρίσι) και τις γυναίκες.
   Άσχετα, όμως, ποιος είναι ο σκηνοθέτης, η ταινία είναι μια ρομαντική, γλυκόπικρη (θα την έλεγα) κωμωδία μυστηρίου όπου ένας άντρας θα την βαριόταν (εκτός αν τον συγκινεί η τέχνη στη δεκαετία του '20). Την θεωρώ "μυστηρίου", γιατί εδώ υπάρχει ένα ταξίδι στο χρόνο, στην χρυσή εποχή του ΄20 αλλά και στην Belle Epoque. Όπου ο κατάπληκτος Wilson ως Gill, συναντάει όλους τους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών της σύγχρονης ιστορίας. Ποιους να αναφέρω. Τον Scott και την Zelda Fitzgerald, τον Ernest Hemingway, την Gertrude Stein, τον Νταλί, τον Πικάσο ή πιο πριν τον Τoulouse-Lautrec και άλλους σημαντικούς ανθρώπους των τεχνών.
   Καταπληκτική η ερμηνεία του Owen Wilson, που τον έχεις συνηθίσει σε κωμωδίες αλλά και πολύ καλή η Alison Pill ως Ζelda Fitzgerald. Δες και την "γλυκιά" εμφάνιση της Carla Bruni-Sarkozi ως ξεναγός. Εντάξει, δεν ήταν και αδιάφορη, άσχετα αν κόπηκαν σκηνές της, όπως μία έξω από ένα φούρνο.
   Η ταινία μου άρεσε, λάτρεψα (και ζήλεψα) το Παρίσι και σου την προτείνω ανεπιφύλακτα (κυρίως αν λατρεύεις τα ταξίδια και τα βιβλία). Τώρα, ανυπομονώ για την επόμενη ταινία του Woody Allen, που αυτή την φορά πρωταγωνιστεί, η Ρώμη.
Director : Woody Allen
Writer : Woody Allen
Cast : Owen Wilson, Rachel McAdams, Michael Sheen, Kathy Bates, Marion Cotillard, Adrien Brody
94 min

Kαλή Προβολή !