Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

"Η Δροσοσταλίδα της Συγγνώμης", Όμηρος Αβραμίδης

εκδ. Ωκεανίδα

     Η μπόρα έχει χτυπήσει ξαφνικά την εύπορη οικογένεια του Μαρίνου και ο άλλοτε καλομαθημένος νεαρός βρίσκεται στην ανάγκη να παλέψει για την επιβίωσή του. Αλλά στην πρώτη απεγνωσμένη προσπάθεια να κάνει κάτι για να σωθεί από την οικονομική καταστροφή, πέφτει θύμα απάτης και απειλείται με φυλάκιση. Και τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιες πραγματικότητες της ζωής, την καχυποψία των πολλών και τη συμπαράσταση των λίγων, την αδιαφορία και απάθεια του καλύτερου φίλου του, τη δυσκολία του οικονομικά αδύναμου να υπερασπιστεί τον ευατό του. Βάλσαμο στην περιπέτεια του, η αγάπη της Μίνας, που θα παλέψει με νύχια και με δόντια νε τον βοηθήσει. Κι όταν, αργότερα, από κατηγορούμενος θα γίνει κατήγορος και θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα της εκδίκησης ή της συγγνώμης και πάλι η Μίνα θα βρεθεί στο πλευρό του.

    Το τελευταίο βιβλίο του Όμηρου Αβραμίδη, που φυσικά, δεν θα μου ξέφευγε. Εμπνευσμένο από την ίδια την ζωή. Επίκαιρο μιας και αφορά την οικονομική καταστροφή μιας ευκατάστατης οικογένειας. Σκληρό και ρομαντικό, όπως και η ζωή.
   Η κλασσική γραφή του κου Αβραμίδη με τη μία ανατροπή μετά την άλλη, όπως και σε κάθε του βιβλίο. Έχει γρήγορη πλοκή και διαβάζεται άνετα (285 σελ.). Οι πρωταγωνιστές του; Πλούσιοι και φτωχοί, καλοί και σκληροί, υπερήφανοι και ζηλόφθονοι.
   "Η δροσοσταλίδα της συγγνώμης", αφορά τον έρωτα και την επιβίωση. Την επιβίωση κάποιου που έπεσε από τα ψηλά στα χαμηλά. Και παλεύοντας να ζήσει, στα χαμηλά, πέφτει θύμα απάτης. Δυστυχώς, όμως, δεν θα είναι και το μόνο χτύπημα της μοίρας που θα δεχτεί. Αυτά όμως, θα τον βοηθήσουν να δει ποιοι είναι οι αληθινοί του φίλοι και ποιοι όχι. Γιατί οι αληθινοί φίλοι, στις δυσκολίες της ζωής μας φαίνονται. Και στο τέλος, όταν πια θα έχει έρθει η κάθαρση για τον πρωταγωνιστή μας, θα δει αν έχει τη δύναμη να συγχωρήσει όλους αυτούς που τον πλήγωσαν.
Γιατί, μπορεί να υπάρχουν πολλοί στις μέρες μας που πιστεύουν ότι νικητής είσαι μόνο αν πατάς επί πτωμάτων, αλλά στο τέλος ο μεγαλόψυχος είναι αυτός που θα βγει κερδισμένος.
   Θα κλείσω με μία σημείωση. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε δραχμές. Δεν πιστεύω, όμως, πως θα ξενίσει τον αναγνώστη. Ίσως, μάλιστα και να τον βοηθήσει να καταλάβει το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής στο βιβλίο.


Καλή Ανάγνωση !