Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Contagion

             (Οκτώβριος 2011, Ελλάδα).
   
    Μια πανδημία μαστίζει την γη και σπέρνει πανικό ενώ το Υπουργείο Υγείας "τρέχει" να βρει το αντίδοτο και να καθυσηχάσει τον κόσμο.

     Μια ταινία θρίλερ. Θρίλερ, όμως, από άλλη σκοπιά. Όχι με την ευρεία έννοια του όρου. Σε τρομάζει, διαφορετικά.
    Η ταινία αφορά μια επιδημία που κατά βάσην, ξεκινάει από την Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου αλλά παράλληλα, εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο κάνοντας τον κόσμο να πεθαίνει τον ένα μετά τον άλλο. Εν τω μεταξύ, η CDC (ομάδα για την ασφάλεια της υγείας, σε γενικές γραμμές), κάνει αγώνα δρόμου για να μάθει την πηγή της επιδημίας πασχίζοντας να βρει αντίδοτο αλλά και να ηρεμήσει τον κόσμο. Εμείς, αυτά τα βλέπουμε ενώ παρακολουθούμε τις ζωές απλών ανθρώπων και πως αντιδρούν απέναντι στην ασθένεια.
     Το νέο εγχείρημα του Soderbegh (Erin Brockovich, Ocean's 11) καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις τον πανικό που θέλει να βγάλει ο σκηνοθέτης αλλά χωρίς να σε πανικοβάλλει. Κι έτσι αγωνιάς και εσύ αν θα βρεθεί το αντίδοτο και ποιοι θα επιζήσουν.
     Ένας άλλος λόγος που σου συνιστώ να δεις την ταινία, είναι το πλούσιο cast της. Ο σκηνοθέτης έχει καταφέρει να μαζέψει ένα cast λαμπερών πρωταγωνιστών που ανταγωνίζονται σε λάμψη και παίξιμο ο ένας τον άλλον.
     Και θα τελειώσω με μία, παρατήρηση. Η ταινία έχει χαρακτηριστεί (εκτός των άλλων) και sci-fi, που αν δεν κάνω λάθος, αυτός ο όρος χρησιμοποείται για τα επιστημονικής φαντασίας έργα. Λοιπόν, κοι κριτικοί εγώ μόνο sci-fi δεν την θεωρώ. Ένας μικρός τέτοιος πανικός δεν είχε γίνει πρόσφατα με τον ιό Η1Ν1 ή παλαιότερα με τον SARS; 
Εξάλλου, την νέα αυτή επιδημία, στις τελευταίες σκηνές, ο κος σκηνοθέτης την "βάζει" στην ίδια κατηγορία με αυτούς τους ιούς. Απλά, μεγαλοποίησε λίγο τον πανικό που είχε τότε δημιουργηθεί.

Director: Steven Soderbergh
Writer: Scott Z. Burns
Cast: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Kate Winslet, Marion Cotillard, Lawrence Fishburne 
106 min

Καλή Προβολή !