Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

In Time

         Ελληνικός τίτλος δεν έγινε γνωστός (Δεκέμβριος 2011, Ελλάδα).
  
     Κάποια στιγμή στο μέλλον, οι άνθρωποι σταματάνε να μεγαλώνουν όταν γίνουν 25 χρονών αλλά έχουν την δυνατότητα να ζήσουν άλλον ένα χρόνο και μετά δουλεύουν για να αγοράζουν και άλλο χρόνο. Ο χρόνος αποτελεί την μόνη αξία συναλλαγής. Και έτσι, υπάρχουν δύο τάξεις ανθρώπων, οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Ο Will είναι ένας φτωχός άνθρωπος που ξαφνικά θα βρεθεί με πολύ χρόνο στην κατοχή του και θα ερωτευτεί μια κοπέλα.

    Να και η πολυαναμενόμενη ταινία "In Time" που ακούγαμε γι'αυτήν τουλάχιστον ένα χρόνο πριν. Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, με υπέροχο και πρωτότυπο σενάριο.
   Η ιδέα του να ζεις μέχρι τα 25 (και με την εμφάνιση που θα έχεις) και μετά να ενεργοποιείται ένα ενσωματωμένο στο χέρι σου ψηφιακό ρολόι για να σου δείχνει πόσο χρόνο έχεις, είναι τουλάχιστον, ενδιαφέρουσα. Έτσι, δουλεύεις για να κερδίσεις χρόνο ενώ παράλληλα πληρώνεις τα πάντα με το χρόνο. Η φράση "ο χρόνος είναι χρήμα" εδώ είναι με όλη τη σημασία της. Για ένα σπίτι πληρώνεις μία μέρα, για ένα τηλεφώνημα ένα λεπτό της ώρας, μια διαδρομή με το λεωφορείο κάνει 2,5 ώρες. Και όλα αυτά, για την απλή τάξη ανθρώπων που έχουν συνηθίσει να τρέχουν συνέχεια και να κοιτάνε το (ενσωματωμένο) ρολόι τους και ζουν στο γκέτο. Συνηθισμένη εικόνα να σταματούν τα ρολόγια και άνθρωποι να πεθαίνουν.
Στον αντίποδα, οι πλούσιοι που δεν βιάζονται καθόλου, δεν ασχολούνται με το ρολόι τους και ζουν μια ζωή με όλες τις ανέσείς της στο Νέο Γκρήνουιτς (όπως λέγεται η περιοχή τους).
    Ευφυέστατη η ιδέα του χρόνου ως την μόνη αξία συναλλαγής με απίστευτη λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, μπορούν να σε κλέψουν ακουμπώντας το χέρι τους στο δικό σου ή αντίθετα να σου χαρίσουν χρόνο.
    Όμως, άσχετα με το έξυπνο σενάριο, η ταινία είναι η κλασσική "μάχη" των πλούσιων και φτωχών. Ο σκηνοθέτης καταγγέλει-κοροιδεύει το σύστημα των κοινωνικών τάξεων με τους πλούσιους να κρατάνε τα ηνία επειδή έχουν παραπάνω χρήμα-χρόνο και τους οικονομικά ασθενέστερους να σκύβουν το κεφάλι και να παλεύουν να ζήσουν. Και αν κάποιος γίνει πλούσιος από τύχη ή από την καλοσύνη άλλων προς αυτόν (όπως ο πρωταγωνιστής εδώ) θα πρέπει να τρέχει για να ξεφύγει από αυτούς που υποκινούνται από τους πλούσιους (εδώ, χρονομπάτσους) που θέλουν να του κατασχέσουν το χρόνο, για να κρατάνε τις ισορροπίες.
    Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι να υπάρξει κάποιος όπου θα έχει τα κότσια να εναντιωθεί στο σύστημα και να ανατρέψει την όλη κατάσταση, ως σύγχρονος Ρομπέν των Δασών. Κλέβοντας από τους πλούσιους και χαρίζοντας στους φτωχούς.
    Το νόημα της ταινίας όμως, είναι ένα. Τι θα γινόταν αν είχαμε μόνο μια μέρα ζωής; Αν έπρεπε να ζούμε την κάθε μέρα μας σαν να ήταν η τελευταία; Αυτό σου λέει η ταινία: Ζήσε την κάθε μέρα της ζωής σου, σαν να είναι η τελευταία.
    Συνοψίζοντας, η ταινία είναι κάτι μεταξύ "Gattaca"-"Inception"-"Bonnie and Clyde" και δεν αναλώνεται στην ερωτική ιστορία του φτωχού/πλούσιου πρωταγωνιστή Will Salas με την πλούσια/φτωχή Sylvia Weis.


Director: Andrew Niccol
Writer : Andrew Niccol
Cast : Justin Timperlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy, Olivia Wilde, Allex Pettyfer
109 min

Καλή Προβολή !