Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Thor

                    (Απρίλιος 2011, Ελλάδα)
 
     O θεός Thor, εξορίζεται από τον πλανήτη Αsgard στη Γη, εξαιτίας μιας απερισκεψίας του. Εξορίζεται από τον πατέρα του χωρίς τις θειικές δυνάμεις του και χωρίς το Μγιόλνιρ (Mjollnir) του. Και εκτός αυτών, θα πρέπει να σώσει τον πλανήτη του αλλά και τη Γη από τους Παγωμένους Γίγαντες.

    Thor. Πιθανόν να μην σου λέει τίποτα το όνομα αυτό. Τι πιθανόν! Σίγουρα. Οπότε θα αναρωτιέσαι γιατί να την δεις. Ας αρχίσουμε από τα βασικά τότε.
Ο Θωρ είναι ο Θεός του κεραυνού και της αστραπής, σύμφωνα με την Γερμανική-Σκανδιναβική μυθολογία. Και έχει το Μγιόλνιρ του δηλαδή ένα σφυρί που του δίνει έξτρα δύναμη. Αυτό τον μύθο, λοιπόν, τον πήρε η γνωστή Marvel και δημιούργησε ένα πολύ γνωστό κόμικ, που φυσικά είναι κυρίως αντρικό και φυσικά εγώ δεν το έχω διαβάσει. Έχοντας αυτά υπόψιν συν το γεγονός ότι το post αυτό το γράφει κορίτσι, καταλαβαίνεις ότι θα διαβάσεις μια κοριτσίστικη κριτική.
   Λοιπόν. Η ταινία είναι καθαρά φαντασίας. Ένα blockbuster με απίθανα εφέ. Βάλε και σε αυτά τον κούκλο αλλά σχεδόν άσημο πρωταγωνιστή Θωρ, καταλαβαίνεις πως η ταινία είναι χάρμα οφθαλμών. Ας σοβαρευτούμε λίγο, όμως. Όπως είπα, η ταινία είναι επιστημονικής φαντασίας (κυρίως) και αυτό προϋποθέτει απίθανα-φαντασμαγορικά εφέ. Ο Θωρ ζει στον φανταστικό πλανήτη 'Ασγκαρντ που είναι απίστευτα εντυπωσιακός. Το 80% των εφέ της ταινίας είναι για την δημιουργία του Άσγκαρντ. Και φυσικά, μιλάμε για εφέ υψηλού επιπέδου, τελευταίας τεχνολογίας. Ωραίες οι εναλλαγές μεταξύ Άσγκαρντ και Γης. Εμφανής η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών, κόσμων.
    Η ταινία σου κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Δεν την βαριέσαι. Έχει πολύ δυνατές σκηνές όπως η εξορία του Θωρ στη Γη ή όταν ο Θωρ προσπαθεί να ξαναποκτήσει το σφυρί του από μία ομάδα, παρακλάδι του FBI. Έχει χιούμορ και κυλάει. Παρουσιάζει και αναλύει τους χαρακτήρες και την ιστορία χωρίς να σου αφήνει κενά. Ότι πρέπει δηλαδή για αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί με το κόμικ.
   Ο Αυστραλός Cris Hemsworth θεωρώ, η ιδανικότερη επιλογή για τον Θωρ. Υπέροχη ερμηνεία και από τον Tom Hiddleston ως τον αδερφό του Θωρ, τον Loki. 
Φυσικά, υπάρχει και το ανάλογο lovestory με την Natalie Portman σε ένα καλό ρόλο που όμως δεν χρειάζεται και τεράστιο υποκριτικό ταλέντο για τον συγκεκριμένο.
Με εντυπωσίασε ο Kenneth Branagh σαν σκηνοθέτης. Τον ήξερα ως ένα, απλά, εξαίρετο ηθοποιό.
    Επίσης, αρκετά θεαματικές σκηνές και απίστευτο μακιγιάζ και κουστούμια-στολές. 
Και για να τελειώνουμε, την θεωρώ την καλύτερη μεταφορά σούπερ ήρωα στην οθόνη.
Α! Και να δεις και τους τίτλους τέλους, γιατί μετά έχει μια σκηνή που σε προδιαθέτει για sequel.
Director : Kenneth Branagh
Writers : Ashley Miller, Zack Stentz
Cast : Chis Hemsworth, Natalie Portman, Antony Hopkins, Tom Hiddleston
115 min


Καλή Προβολή !