Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

The Artist

        'Η ελληνιστί "Ο Αρτίστας" (Δεκέμβριος 2011, Ελλάδα).
   
   Στη δεκαετία του '20, ο διάσημος ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου, George Valentine, ανησυχεί πως αν το μέλλον του κινηματογράφου είναι να γίνει ομιλών τότε αυτός δεν θα έχει καμία θέση εκεί. Παράλληλα, η νεαρή Peppy Miller από κομπάρσος γίνεται αστέρι του ομιλούντος κινηματογράφου.

   Όταν πρωτοάκουσα  γι'αυτή την ταινία η πρώτη σκέψη μου ήταν : "Ενδιαφέρον! Μια ταινία, ασπρόμαυρη και βουβή, στην εποχή του digital, του bluray και του 3D". Μπορώ να πω πως, η κίνηση του σκηνοθέτη της ταινίας ήταν πολύ πρωτότυπη και έξυπνη....Με κάποιο ρίσκο, βέβαια. Όμως ο Hazanavicious, ρίσκαρε και δικαιώθηκε. Η ταινία του έχει σαρώσει τα δεκάδες βραβεία κινηματογράφου που υπάρχουν και είναι υποψήφια για 10 κατηγορίες στα Όσκαρ (και είμαι σίγουρη πως δεν θα φύγει παραπονεμένη !).
  Η ταινία είναι πολύ ενδιαφέρον και πολύ πετυχημένη ως προς το όλο concept (να το πω έτσι). Υπέροχη οσκαρική φωτογραφία, συγκλονιστικά κουστούμια, ενδιαφέρον σκηνικά, ταιριαστή μουσική. Το πιο σημαντικό όμως, γι' αυτή την ταινία είναι δύο πράγματα : Ασπρόμαυρη και βουβή ! Να είσαι προετοιμασμένη,  αν αποφασίσεις ότι θες να την δεις. 
   Διάβαζα πως σε ένα κινηματογράφο στο Liverpool δεν το ήξεραν και έτσι ο κόσμος έφευγε πριν τη μέση της ταινίας. Αναγκάστηκαν να κάνουν ανακοινώσεις πριν την προβολή της ! Τεσπά ! Η ταινία φυσικά, είναι κατά βάση κοριτσίστικη. Μην πάρεις μαζί σου το αγόρι σου γιατί θα είναι σαν να του κάνεις κινέζικο βασανιστήριο. Πήγαινε με τις φίλες σου και θα περάσετε καλά.
   Στη πλοκή, βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι είναι και πολύ πρωτότυπη. Μου θύμισε το "Ένα αστέρι γεννιέται" του 1954. Είναι ρομαντική, λίγο μελό και αστεία. Εξαιρετικό το ζευγάρι πρωταγωνιστών. Υπέροχη ερμηνεία και εντυπωσιάζουν με το χορό τους (ε! 5 μήνες προπόνηση κάνανε, σχεδόν καθημερινά). Α! Καλά, για το σκυλάκι του πρωταγωνιστή, δεν έχω λόγια. Μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν τρία αλλά "παίζουν" τέλεια. 
   Επίσης, με εντυπωσίασε η μαεστρία του σκηνοθέτη να βάλει στην ταινία τον ήχο (εκτός από την  καταπληκτική μουσική που ακούγεται συνέχεια). Και με τη λέξη "ήχο", εννοώ τους ηθοποιούς να μιλάνε ! Ναι, έχει κάτι διαλόγους σε μία σκηνή που θα την χαρακτηρίσω ως "το τελικό συστατικό σε μία εξαιρετική συνταγή".
  Γαλλική παραγωγή με Γάλλους ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Σαν παλιό καλό σινεμά.
Ιδίως αν πάντα σου φαίνονταν ενδιαφέρον τέτοιου είδους ταινίες.
Director : Michel Hazanavicious
Writer : Michel Hazanavicious
Cast : Jean Dujardin, Berenice Bejo, John Goodman, James Cromwell
100 min

Καλή Προβολή !