Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

"Το Κόκκινο Σημάδι", Σοφία Βόικου

εκδ. Ψυχογιός
Καλό Μήνααααα !!!!!!!!
     Το κόκκινο σημάδι που έχει η Αργυρώ στο κορμί της από γεννησιμιού της είναι ένας οιωνός που θα καθορίζει τα βήματα της και θα χαράζει την πορεία της ζωής της. Από την καταστροφή της Σμύρνης και την απώλεια των γονιών της θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και θα ζήσει την προσφυγιά για να καταλήξει σε οίκο ανοχής στην Αθήνα. Η γνωριμία της με τον κόμη Φαμπιέν Ντε Φοντέν θα την οδηγήσει στο Παρίσι του Μεσοπολέμου, όπου θα γίνει η μούσα όλων των μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής : Πάμπλο Πικάσο, Σαλβαδόρ Νταλί, Αντρέ Μπρετόν, Χένρι Μίλερ. Ακόμα και ο φλεγματικός Τζέιμς Τζόις θα υποκύψει στη γοητεία της. Θα ακολουθήσει η μεταπολεμική Νέα Υόρκη όπου η Αργυρώ, ως διάσημη γκαλερίστα, θα αναδείξει τους καλλιτέχνες που θα σφραγίσουν το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα....

     Εδώ, τώρα τα πράγματα είναι λιιιιίγο πολύπλοκα. Θεωρώ πως ότι και να γράψω θα είναι λίγο για αυτό το βιβλίο, ενώ αρκεί μονάχα μία φράση : ΤΡΕΧΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ, ΤΩΡΑ !
Είναι τόσο πλούσιο σε συναισθήματα, εντυπώσεις και γνώσεις που τα λόγια εδώ, είναι φτωχά. Θα προσπαθήσω όμως, γιατί πρέπει να σε πείσω ότι αυτό το βιβλίο αξίζει μια εξέχουσα θέση στην βιβλιοθήκη σου, είτε διαβάζεις είτε σε ενδιαφέρει να το αρχίσεις τώρα.
  Σοφία Βόικου : Μια συγγραφέας, δύο υπέροχα βιβλία."Το κόκκινο σημάδι" είναι το πρώτο της και πραγματικά αξίζει να την γνωρίσεις με αυτό το βιβλίο. Άσε που δεν θα καταλάβεις ότι είναι το πρώτο της βιβλίο γιατί έχει πολύ ώριμη και στρωτή γραφή χωρίς τίποτα περιττό.
    Ένα υπέροχο βιβλίο που το είχα διαβάσει και απολαύσει όταν κυκλοφόρησε (το 2009, νομίζω) και το ξαναδιάβασα (και ξανά απόλαυσα) τώρα, για να σας το παρουσιάσω. Τι να πεις γι'αυτό το βιβλίο. Οι 456 σελίδες του δεν σε αφήνουν να το παρατήσεις από τα χέρια σου. Δεν το βαριέσαι και δεν σε κουράζει καθόλου. Θες να το διαβάσεις για να δεις τι θα γίνει με την Αργυρώ και την ζωή της. Θες για να δεις αν πράγματι το κόκκινο σημάδι θα της στέλνει μηνύματα και πότε. Θες να το διαβάσεις για να γνωρίσεις την μαρτυρική Σμύρνη, την Ελλάδα της προσφυγιάς, το κοσμοπολίτικο γεμάτο έμπνευση Παρίσι, την εντυπωσιακή Νέα Υόρκη.
   Δεν θα το έλεγα, πάλι, βιβλίο αλλά....ταξίδι. Ναι, είναι ένα ταξίδι, κινηματογραφικό, στο χώρο και το χρόνο, γεμάτο ιστορικές γνώσεις και κυρίως γνώσεις γύρω από την τέχνη. Εγώ, προσωπικά, λατρεύω το Παρίσι και θα ήθελα ένα ταξίδι στο χρόνο την εποχή ακριβώς που η Αργυρώ ζούσε στο Παρίσι και είχε την τύχη να γνωρίσει τους θρύλους της τέχνης, της λογοτεχνίας και της ποίησης. 
   Η Αργυρώ. Μια γυναίκα με επιχειρηματικό δαιμόνιο που οι καταστάσεις που πέρασε δεν την πτόησαν αλλά αντίθετα, την μετέτρεψαν σε μια δυναμική και πανέξυπνη γυναίκα με απίστευτη επιρροή στο χώρο της τέχνης. Μια γυναίκα τυχερή μέσα στην ατυχία της, πάντα όμως, ερωτευμένη με την πρώτη της αγάπη. Μάλιστα, στο τέλος του βιβλίου, η κα Βόικου ευχαριστεί εκτός των άλλων και την πραγματική γυναίκα που ήταν η έμπνευση για την Αργυρώ.  Αξίζει να αναφέρω ότι το βιβλίο κάνει κάποια πισωγυρίσματα στο χώρο και το χρόνο που όμως έχουν μεγάλη σημασία για την ροή του βιβλίου. Και σε κάθε κεφάλαιο που διαδραματίζεται σε μία πόλη, έχει και μία ασπρόμαυρη χαρακτηριστική φωτογραφία από την προσωπική συλλογή της συγγραφέως.
     Για να μην γίνομαι κουραστική, "Το κόκκινο σημάδι" είναι ένα υπέροχο, μαγευτικό βιβλίο που σε ταξιδεύει, χωρίς μελόδραμα και κουραστικούς συναισθηματισμούς (άρα όχι και περιττές σελίδες). Ένα αληθινό, γοητευτικό, ανθρώπινο, ιστορικό, ερωτικό....ένα πλήρες μυθιστόρημα με αποκορύφωμα ένα κρεσέντο συναντήσεων στο τέλος αυτού του βιβλίου-ταξιδιού.
Συγχαρητήρια, κα Βόικου.


Καλή Ανάγνωση !