Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ραβανί.

ΥΛΙΚΑ
1 1/3 φλιτζ.τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 1/3 φλιτζ.τσ. φαρίναπ
1 1/3 φλιτζ.τσ. ζάχαρη
1/2 φλιτζ.τσ. γάλα
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
4-5 αυγά
1 βανίλια
Λίγη μαστίχα ή ινδοκάρυδο ή έξτρα βανίλια
     ΣΙΡΟΠΙ
3 ποτήρια ζάχαρη
2 1/2 ποτήρια νερό
χυμό 1 λεμονιού ή φέτες για πιο ελαφρύ άρωμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για κανά 10λεπτο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα.
  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα στερεά υλικά. Δηλαδή, τη φαρίνα, το σιμιγδάλι, τη βανίλια, το αρωματικό που θέλουμε και το αλάτι. Το προσθέτουμε στο μίξερ και ανακατεύουμε απαλά σε χαμηλή ταχύτητα.
   Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180οC για 50'.
   Όσο ψήνεται το ραβανί, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε όλα τα υλικά μαζί και το βράζουμε για 5'. Μην το βράσεις παραπάνω γιατί θα πήξει και θα γίνει καραμέλα. 
Α! Και προσοχή. Οι κανόνες μαγειρικής λένε ζεστό σιρόπι-κρύο γλυκό ή το αντίθετο. Ποτέ ζεστά ή κρύα και τα δύο.
Και κάτι άλλο. Εγώ δεν είμαι φαν της μαστίχας αλλά της βανίλιας. Έτσι χρησιμοποίησα μόνο φαρίνα με άρωμα βανίλιας που υπάρχει και δεν έβαλα έξτρα. Αν σου αρέσει και σένα η βανίλια, κάντο έτσι. 


Καλή  Επιτυχία !