Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

"Ο Γυρισμός", Victoria Hislop

εκδ. Διόπτρα
   Τα καλντερίμια της Γρανάδα αντηχούν μουσική και μυστικά. Η Σόνια θα γευτεί τη μυρωδιά της πόλης, παρασυρμένη σε ένα ταξίδι στη Ισπανία από τη μεγάλη της αγάπη, το χορό. Τα βήματά της θα την οδηγήσουν σε ένα γραφικό καφέ, όπου η μαγεία του χώρου και των φωτογραφιών του θα την ταξιδέψουν στο ιστορικό παρελθόν της πόλης. Την καρδιά της Σόνιας θα κλέψει η ιστορία της οικογένειας Ραμίρεζ που χωρισμένη από την πολιτική και την τραγωδία του Ισπανικού Εμφυλίου θα βρεθεί πολλές φορές μπροστά σε διλήμματα και επικίνδυνες καταστάσεις. Βαθιά κρυμμένα μυστικά, χορός και ανεκπλήρωτοι έρωτες θα την παρασύρουν και πολλές φορές θα αισθανθεί η ίδια πρωταγωνίστρια στην ιστορία τους.

   Δύο λόγοι με έκαναν να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Η συγγραφέας του και το μέρος όπου διαδραματίζεται το βιβλίο. Για την συγγραφέα, την Victoria Hislop (που είναι πιο Ελληνίδα από πολλούς Έλληνες), δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Σίγουρα έχεις διαβάσει το πρώτο της βιβλίο, που έγινε πανικός και ελληνική, παρακαλώ, σειρά. Και αν δεν το έχεις διαβάσει, σίγουρα το έχεις ακουστά και σίγουρα κάπου την έχει πάρει το μάτι σου. Τώρα, αν δεν την ξέρεις, sorry αλλά δεν υπάρχει λόγος να διαβάζεις αυτή την Ετικέτα, αφού ενδεχομένως δεν σε ενδιαφέρει η λογοτεχνία ! Τελοσπά.
   Ο άλλος λόγος είναι, η Ισπανία. Εκεί όπου διαδραματίζεται αυτό το βιβλίο. Μια χώρα που προσωπικά λατρεύω αλλά δεν έχω βρει το χρόνο να επισκεφτώ. Την γλώσσα της, την αρχιτεκτονική της, το φαγητό, τα ήθη και τα έθιμα της, τον χορό και τόσα άλλα που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα να αγαπάς.
    Η Αγγλίδα Σόνια λόγω της αγάπης της στο χορό αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ισπανία, την χώρα του φλαμένκο. Μαγεύεται από την αρχιτεκτονική του τοπίου και συγκεκριμένα της Γρανάδα και, το ερωτεύεται. Γνωρίζει και την βέρα Ισπανική οικογένεια Ραμίρεζ και ήρθε και έδεσε. Η μαμά Ραμίρεζ της αφηγείται όλη την ζωή της οικογένειας της από παλιά, παράλληλα με τον Ισπανικό Εμφύλιο.
  Η συγγραφέας, έκατσε και μελέτησε την ιστορία και την κουλτούρα της Ισπανίας και έτσι μαθαίνεις και εσύ το σημαντικότερο κομμάτι της, τον Ισπανικό Εμφύλιο. Είναι πολύ ενδιαφέρον από ιστορικής  και πολυπολιτισμικής σημασίας.
   Φυσικά, ως Ελληνίδα, εγώ δεν ήξερα για τον Ισπανικό Εμφύλιο και την δικτατορία του Φράνκο. Έτσι  μου μετέφερε ιστορικές γνώσεις χωρίς να με κουράσει.
  "Ο Γυρισμός", είναι ένας ύμνος στην Ισπανία. Με απίστευτα ζωντανές εικόνες και αρκετά περιγραφικό. Έχει πολλές ανατροπές. Στην αρχή ίσως να σου φανεί λίγο αργό ή ότι επαναλαμβάνεται σε κάποια σημεία. Δεν έχει σημασία, όμως, γιατί αργότερα κυλάει και σε κρατάει σε αγωνία (507 σελ).
     Τελειώνοντας, θα ήθελα να κάνω μία επισήμανση. Γνώμη μου είναι, πως αν (τι αν! σίγουρα) έχεις διαβάσει το πρώτο βιβλίο της Hislop, "Το Νησί", μην μπεις στην παγίδα και τα συγκρίνεις μόνο και μόνο επειδή γράφτηκαν από την ίδια συγγραφέα. Είναι δύο διαφορετικά βιβλία, σε δύο διαφορετικά μέρη, σε δύο διαφορετικές (κατά βάση) εποχές και με δύο τελείως διαφορετικές πλοκές. 

Καλή Ανάγνωση !