Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Mirror, mirror

Ή ελληνιστί : "Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου", (Απρίλιος 2012, Ελλάδα).

   Σε ένα μακρινό, μαγευτικό βασίλειο ζει η Χιονάτη με την μητριά της, την Κακιά Βασίλισσα που την ζηλεύει και θέλει να την σκοτώσει για να της πάρει τον θρόνο αλλά και τον πλούσιο πρίγκιπα.


   Όποιος πιστεύει ότι θα δει το γνωστό παραμύθι "Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι", κάνει λάθος. Η ταινία έχει μεν την Χιονάτη, την Κακιά Βασίλισσα, τους 7 νάνους και τον γραφικό πρίγκιπα αλλά δεν μοιάζει με το παραμύθι. Και λογικό. Ο σκηνοθέτης έπρεπε να φέρει το παραμύθι στα γνωστά Χολιγουντιανά μέτρα.
Με τους 7 νάνους, για παράδειγμα, να μην είναι αδέρφια αλλά μια συμμορία ληστών που είναι κρυμμένοι στο δάσος από όταν η Κακιά Βασίλισσα τους εξόρισε από την πόλη. Η Κακιά Βασίλισσα, πάλι, είναι μια ανασφαλής σκύλα μπλεγμένη με την μαύρη μαγεία. Α! Και φυσικά το τέρας, σε στυλ κινέζικου δράκου, που υπάρχει στο Σκοτεινό Δάσος και το φοβούνται όλοι.
   Στα της ταινίας, όμως. Μαγική ατμόσφαιρα, υπέροχα σκηνικά και απίστευτα κουστούμια. Η Julia Roberts, έξοχη στον ρόλο της Κακιάς Βασίλισσας, ντυμένη σαν ροζ/κίτρινο προφιτερόλ. Κλέβει την παράσταση. Πιστεύω αυτή και τα κουστούμια είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της μεταμοντέρνας εκδοχής του παραμυθιού. 
   Η ταινία αρχίζει με την Κακιά Βασίλισσα να αφηγείται την ιστορία (στην αρχή και στο τέλος) και να πετάει ατάκες και διάφορα καυστικά σχόλια κατά την διάρκεια της ταινίας. Η Roberts κατάφερε να φτιάξει ένα ρόλο που λατρεύουμε να μισούμε. Διασκεδαστικός ο Nathan Lane στο ρόλο του Brighton και απολαυστικοί οι 7 γίγαντες-νάνοι (αν δεις την ταινία θα καταλάβεις γιατί).
   Η κόρη, τώρα, του Phil Collins, Lily Collins, σαν Χιονάτη δεν μπορώ να πω και ότι με τρέλανε. Εντάξει, το κοριτσάκι έπαιζε καλά αλλά, δεν ξέρω... άχρωμη. Ίσως έφταιγε ο ρόλος ή ίσως επειδή ήταν δίπλα από την Roberts...δεν ξέρω. Καλά, για τον πρίγκιπα ! Τι να πω. Αδιάφορος, χλιαρός και τελείως "χαλβάς".
   Εν κατακλείδι, η ταινία είναι διασκεδαστική. Θα περάσει η ώρα σου, αρκεί να μην την πάρεις στα σοβαρά. Και αρκεί να μην πας στο κινηματογράφο να την δεις. Περίμενε καλύτερα να βγει σε dvd για να την δεις χαλαρά σπίτι σου κάποια στιγμή που θα βαριέσαι. Τώρα, αν έχεις ανιψάκι ή κόρη και σε τραβάει να πάτε...δική σου ευθύνη. Απλά, φρόντισε να το πάρεις χαλαρά το θέμα (=την ταινία).
Director : Tarsem Singh
Writers : Jason Keller, Marc Klein
Cast : Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer, Nathan Lane
106 min

Καλή  Προβολή !