Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

21 Jump Street

   Ελληνικός τίτλος δεν έχει γίνει γνωστός αλλά, αν βοηθάει, το σίριαλ λεγόταν "Ομάδα Κρούσης 21", (Μάιος 2012, Ελλάδα).

  Ο Schmidt και ο Jenko ήταν εχθροί στο γυμνάσιο, όπου ο πρώτος ήταν σπασικλάκι και ο δεύτερος ο cool (και καλά) τύπος του σχολείου. Η τύχη τα φέρνει και αφού τελειώνουν όπως-όπως από την σχολή αστυνομίας γίνονται φίλοι. Δεν είναι όμως και οι καλύτεροι αστυνομικοί, ώσπου τους αναθέτουν μια ειδική αποστολή. Θα πρέπει να επιστρέψουν ως μυστικοί στο σχολείο για να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν μια ομάδα εμπόρων ναρκωτικών που δρα ανάμεσα στους μαθητές.

   Η ταινία είναι κινηματογραφική αναφορά μιας παλιάς αστυνομικής σειράς της δεκαετίας του '80, όπου έκανε διάσημο τον Johnny Depp. Η διαφορά είναι ότι η ταινία είναι καθαρά κωμωδία και λιγότερο αστυνομική ή περιπέτεια, σε αντίθεση με το σίριαλ. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει το σίριαλ, παρά μόνο κάτι σκηνές μεμονωμένες, χάριν διαδικτύου, οπότε θα ασχοληθώ μόνο με την ταινία. Και παρακαλώ όποιος έχει δει το σίριαλ ή γνωρίζει που μπορώ να το βρω, ας μου στείλει ένα μέιλ !
   Λοιπόν, ο πρωταγωνιστής, ο Jonah Hill, έγραψε το σενάριο και βοήθησε στους διαλόγους, γεγονός που κάνει την ταινία πιο φρέσκια και προσαρμοσμένη στις μέρες μας. Έχει αστείους διαλόγους, δεν λέω και ενδιαφέρον ατάκες, αλλά υπάρχουν κάποιες σκηνές που πιστεύω πως μόνο οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί θα τις θεωρήσουν αστείες. Παράδειγμα, η σκηνή στην σχολική τουαλέτα που βάζει ο ένας το χέρι του στο στόμα του άλλου για να κάνουν εμετό !
  Πάντως το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι πολύ καλό. Δένουν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο. Ο ένας είναι ο αστείος και ο άλλος ο ωραίος, π.χ. Και φυσικά κλέβουν την παράσταση. Μετά, έρχεται ο Ice Cube στο ρόλο του αθυρόστομου και νευρικού προϊστάμενου τους, που πρέπει να του δίνουν αναφορά. 
   Είναι διασκεδαστική η ταινία και θα περάσεις καλά. Πήρε πολύ θετικές κριτικές στην Αμερική, αλλά εδώ είναι Ελλάδα και ίσως κάποιες σκηνές να μας φανούν, κάπως. Εξάλλου, το τι θεωρεί αστείο ο καθένας μας, είναι υποκειμενικό. Εγώ δεν βαρέθηκα αλλά δεν έπεσα και κάτω από τα γέλια.
   Α! Και κάτι άλλο. Λίγο πριν το τέλος, η ταινία έχει μια πολύ μεγάλη έκπληξη. Μην ψάξετε να την βρείτε από πληροφορίες στο διαδίκτυο και τέτοια γιατί αξίζει να είναι ξαφνικό. Για μένα πάντως ήταν πολύ ευχάριστο αν και πολύ απότομο !
Directors : Phil Lord, Chris Miller
Writers : Michael Bacall, Jonah Hill
Cast : Jonah Hill, Channing Tatum, Ice Cube, Dave Franco
109 min

Καλή Προβολή !