Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

"Το Ημερολόγιο των Τεσσάρων Εποχών", Μαριάννε Φρεντρικσον

εκδ. Πατάκη

    Γνωρίστηκαν μια ανοιξιάτικη μέρα αγοράζοντας λουλούδια και τις ένωσε μια δυνατή φιλία. Η Ίνγκε, μια ψηλή και απόμακρη Σουηδέζα. Η Μίρα, μια μικροσκοπική γυναίκα από τη Χιλή, πολιτική πρόσφυγας, ξένη ακόμη μετά από τόσα χρόνια στον κρύο βορρά. Στην διάρκεια των απογευμάτων που θα περάσουν μαζί στον υπέροχο κήπο της Ίνγκε, περιτριγυρισμένες από τα φυτά, που είναι το κοινό τους πάθος και παρηγοριά, η Μίρα θα αποκαλύψει σιγά σιγά τη φρίκη ενός σκοτεινού παρελθόντος, με κυρίαρχη την εξαφάνιση, χρόνια πριν, της δεκατριάχρονης τότε κόρης της μέσα στην κόλαση των φυλακών του Πινοσέτ. Κι η Ίνγκε με τη σειρά της για πρώτη φορά θα μιλήσει για το δικό της σκοτεινό μυστικό.

   Γραμμένο απλά αλλά χωρίς να μειονεκτεί σε καλλιγραφικό πλούτο το "Ημερολόγιο των τεσσάρων εποχών", δίνει έμφαση στη φιλία δύο γυναικών, μια φιλία που δοκιμάζεται, που κλονίζεται ώρες-ώρες.
  Όλα ξεκινούν από την τυχαία συνάντησή της Ίγκε και της Μίρα. Αρχικά, η δυσπιστία ορθώνεται ανάμεσά τους. Ή κάθε μία έχει και το δικό της μυστικό, το δικό της παρελθόν. Με την πάροδο, όμως, του χρόνου και καθώς διεισδύουν στην ιστορία τα παιδιά τους (αγόρια η μία, κορίτσια η άλλη) η ειλικρίνεια των προθέσεών τους στρώνει το δρόμο για ένα μέλλον με συγκλονιστικές αποκαλύψεις αλλά και μια δυνατή φιλία.
   Με το βιβλίο αυτό (256 σελ.), ίσως, η συγγραφέας να εκφράζει περισσότερο την αναγκαιότητα της φιλίας, σε καιρούς που οι άνθρωποι επιλέγουν μοναχικούς δρόμους. Ένα τρυφερό βιβλίο για την φιλία, αλλά και τις αναμνήσεις που μπορεί να έχει ο καθένας μας.


Καλή Ανάγνωση !