Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

"Ήταν Όλα Αλήθεια Γλυκιά Μου", Ευγενία Κόκκαλη

εκδ.  Α.Α. Λιβάνη

   Η Σοφία, ορφανή από μητέρα, ύστερα από επιδρομή κομιτατζήδων στο χωριό της στη Μακεδονία, πουλιέται από τον πατριό της σε έναν προαγωγό και καταλήγει στην Οδησσό, όπου γνωρίζει τον πρίγκιπα Βαλόντια Αλεξέγιεβιτς και τον ακολουθεί ως γυναίκα του στην Αγία Πετρούπολη.
Όταν ξεσπά η Οκτωβριανή Επανάσταση,...εκείνη κατορθώνει να διαφύγει, μαζί με την πριγκίπισσα Αναστασία Ρομανόφ, και φτάνουν έπειτα από ένα περιπετειώδες ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη... Η μοίρα της την οδηγεί τελικά στην Αλεξάνδρεια. Εκεί την ερωτεύεται το αφεντικό της, ο Λυμπεράκης Καρχσιούνης, και την παντρεύεται. Μαζί του ζει μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή... Θέλοντας να κάνει μια καινούρια αρχή, της προτείνει να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη. Αλλά έχουν αρχίσει ήδη να πυκνώνουν τα σύννεφα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου…

  
   Ένα γλαφυρό βιβλίο με πολύ συναίσθημα που ξαναδιαβάζεται ευχάριστα πολλές φορές. Ενώ είχε σαν θέμα, γενικά, άσχημες καταστάσεις σου έβγαζε στο τέλος μια τρυφερότητα και σου άφηνε μια γλυκόπικρη γεύση.
   Μια αριστουργηματική διήγηση σε ένα βιβλίο μικρό στο μέγεθος (315 σελ.) αλλά πλούσιο σε περιεχόμενο και συναισθήματα.
  Είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα της γραφής και δεν σε κουράζει αλλά θέλεις να γυρίσεις γρήγορα σελίδα να διαβάσεις παρακάτω. Δεν έχει ανούσιες περιγραφές και περιττούς διαλόγους. Οι πολλές ιστορικές αναφορές δεν πρωταγωνιστούν στο βιβλίο αλλά αποτελούν απλά, μέρος της ζωής των πρωταγωνιστών. Διαβάζοντας το βλέπεις πόσα έζησε και άντεξε η ηρωίδα! Η ζωή της ήταν όλο περιπέτειες και ανατροπές. Από τα ψηλά στα χαμηλά και αντίστροφα ! Μπράβο στις εκδόσεις Λιβάνη που το έφεραν στα χέρια μας και μπράβο στην κα Κόκκαλη που ζωντάνεψε την ζωή της Σοφίας μέσα από το μυθιστόρημα αυτό που μοιάζει με παραμύθι ! Ένα παραμύθι γραμμένο σαν αληθινή ιστορία. Ή μήπως είναι μια αληθινή ιστορία γραμμένη σαν παραμύθι ;
  Το αν είναι παραμύθι ή αληθινή ιστορία και ποια η έμπνευση της συγγραφέας, θα πρέπει να το διαβάσετε ως το τέλος και η αλήθεια ίσως να φανεί. Εξάλλου, εξ'ου και ο τίτλος του βιβλίου, γιατί όλα αυτά είναι τόσο μυθιστορηματικά που μπερδεύεται η αλήθεια με το παραμύθι. 


Καλή Ανάγνωση !