Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Snow White and the Huntsman

Ή ελληνιστί "Η Χιονάτη και ο Κυνηγός", (Μάιος 2012, Ελλάδα).


Η κακιά Βασίλισσα-Μάγισσα Ραβέννα, αφού παντρεύεται τον βασιλιά, πατέρα της Χιονάτης, τον σκοτώνει την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Κλείνει την Χιονάτη σε ένα κελί μέχρι που ο μαγικός καθρέφτης της λέει πως τώρα που η Χιονάτη έγινε 18 χρονών είναι εκείνη η ομορφότερη. Η κακιά βασίλισσα γίνεται έξαλλη και διατάζει να της φέρουν την Χιονάτη για να την σκοτώσει. Η Χιονάτη, όμως, δραπετεύει και καταφεύγει στο Σκοτεινό Δάσος. Τότε, η βασίλισσα στέλνει τον Κυνηγό να την σκοτώσει.


   Για δεύτερη φορά, φέτος, το παραμύθι της Χιονάτης διασκευάζεται για την μεγάλη οθόνη, αν και αυτό που βλέπουμε ελάχιστα έχει να κάνει με αυτό που ξέρουμε.  
   Βέβαια, η ιστορία της Χιονάτης, διαδραματίζεται σε μια μυθική εποχή με βασιλιάδες, μάγισσες, πριγκίπισσες, ιππότες, νάνους, νεράιδες, χρησμούς κλπ.  Είναι σε σκοτεινό/γκόθικ στυλ. Και σαφώς, δεν είναι παιδικό. Η κακιά μάγισσα, η αγνή πριγκίπισσα και η μάχη για την αιώνια νεότητα είναι τα κλισέ της ταινίας.
   Το σενάριο αν και παραλλαγμένο είναι καλό. Ήξερε τι ήθελε ο σκηνοθέτης και αυτό έκανε. Αλλά και η σκηνοθεσία είναι ικανοποιητική. Προσφέρει θέαμα με δράση και ένταση. Οι σκηνές των μονομαχιών είναι προσεγμένες. Κουστούμια και σκηνικά ακριβώς ότι πρέπει για την ταινία.  Πολύ ωραίο το Σκοτεινό Δάσος. 
   Στη "Χιονάτη και τον Κυνηγό", η Χιονάτη δεν είναι το αθώο κοριτσάκι που θα φάει το μήλο και θα κοιμηθεί μέχρι να την ξυπνήσει ο πρίγκιπας, αλλά μια πολεμίστρια που θα δώσει μάχη για να σώσει τον λαό της από την κακιά βασίλισσα.
  Να πω οπωσδήποτε, ότι είναι καταλυτική η παρουσία της Charlize Theron, ως κακιά βασίλισσα Ραβέννα. Δίνει μια υπέροχη ερμηνεία. Χωρίς ακρότητες και υπερβολές, με μια ψυχρή φωνή και ένα στα όρια του τρελού βλέμμα, μας δίνει μια Ραβένα τρομακτική αλλά περιέργως, σχεδόν συμπαθητική που κλέβει την παράσταση. Μπράβο στη Charlize Theron, που δεν φοβάται να τσαλακωθεί και να μας δώσει έτσι, θαυμάσιες ερμηνείες.
   Η Kristen Stewart, στο ρόλο της Χιονάτης, δεν λέω, καλή ήταν βρε παιδί μου αλλά λίγο κρύα μου φάνηκε...ψεύτικη. Και σίγουρα δεν έβγαζε την αθωότητα και την αγνότητα της Χιονάτης. Ο Chris Hemsworth, στο ρόλο του Κυνηγού, ήταν καλός αν και δεν είχε και καμιά δύσκολη ατάκα να πει. Όσο για τους άλλους ρόλους; Τίποτα το ιδιαίτερο. Απλά υπάρχουν για να δώσουν στην ταινία ποικιλία και πλοκή. Α! Μια σημείωση. Οι νάνοι, που και εδώ είναι ληστές, έχουν πλάκα αλλά θα ήθελα να είχαν μεγαλύτερο ρόλο. Τους άξιζε.
   Εν κατακλείδι, η ταινία αξίζει. Θα περάσει η ώρα σου ευχάριστα γιατί έχει δράση, ένταση και δεν είναι γλυκανάλατη. Θα δεις μια ταινία που έχει όλο το πακέτο, και όχι απλά επειδή έχει μόνο ατάκες ή μάχες ή κάτι άλλο. Απλά, όταν την δεις, πιστεύω πως θα μπουχτήσεις από Χιονάτη και δεν θα θες να ξαναδείς ταινία με αυτή την μελαχρινή, αθώα ηρωίδα. 
Και να φανταστείς πως διάβασα ότι ο σκηνοθέτης κάνει σκέψεις για το σίκουελ αυτής !
   Δεν θέλω να μπω στην σύγκριση μεταξύ των δύο πρόσφατων ταινιών της Χιονάτης, αλλά πιστεύω πως αυτή η ταινία είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη !
Director : Rupert Sanders
Writer : Evan Daugherty, John Lee Hancock
Cast : Charlize Theron, Kristen Stewart, Chris Hemsworth
127 min


Καλή Προβολή !