Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

This Must Be The Place

Ή ελληνιστί : "Εκεί που Χτυπά η Καρδιά μου", (Μάρτιος 2012, Ελλάδα)

   Ένας πρώην ροκ-σταρ ανακαλύπτει με τον θάνατο του πατέρα του (με τον οποίο είχαν να μιλήσουν πάνω από 30 χρόνια), ότι αυτός είχε ένα μυστικό και μία εμμονή : Να πάρει εκδίκηση για έναν εξευτελισμό που είχε υποστεί. Έτσι, ο πρώην ροκ-σταρ αποφασίζει να συνεχίσει την αναζήτηση από το σημείο που είχε σταματήσει ο πατέρας του, ξεκινώντας ένα ταξίδι-περιπλάνηση σε ολόκληρη την Αμερική.


    Ο Cheyenne ένας πρώην rock star (στιλ εμπνευσμένο από τον Robert Smith των Cure) είναι σαν παιδί, αλλά καθόλου ιδιότροπος.  Είναι σαν να έχει μείνει προσκολλημένος στην παιδική του ηλικία. Το γεγονός μάλιστα, ότι εγκατέλειψε την καριέρα του πρόωρα, τον ανάγκασε να ζει βλέποντας τις μέρες να περνούν χωρίς να συμμετέχει στη ζωή, αμφιταλαντευόμενος μεταξύ ανίας και ελαφράς κατάθλιψης. Έχει ιδιαίτερο στιλ με goth εμφάνιση και αργή κινησιολογία και ορθοφωνία. Με λίγα λόγια, ένας πενηντάρης με στιλ που εξ ορισμού, ταιριάζει σε έναν έφηβο. Όταν, όμως, λέει μ’ έναν αφελή τρόπο, ότι «η ζωή είναι γεμάτη όμορφα πράγματα», μιλάει σαν ένα μικρό αγόρι και σχεδόν τον πιστεύεις, γιατί τον συμπαθείς.
     Ζώντας μια ζωή βαριεστημένη, αναγκάζεται να πάει στην Αμερική για την κηδεία του πατέρα του και ξαφνικά αποφασίζει να συνεχίσει την έρευνα του τελευταίου για έναν ναζί που τον είχε χλευάσει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και όλο αυτό παρόλο που είχε να μιλήσει με τον πατέρα του 30 χρόνια. Αλλά ξαφνικά συγκινήθηκε από την πονεμένη ιστορία του;
Ο δε χρηματιστής που γνώρισε τον Chayenne σε ένα εστιατόριο, του εμπιστεύεται έτσι απλά το αυτοκίνητό του; Τελοσπάντων. Σεναριακές αφέλειες και ατέλειες.
   Εκεί, δηλαδή, που βλέπεις στο πρώτο μέρος της ταινίας τον Chayenne να ψωνίζει στο τοπικό σούπερ μάρκετ ή να βλέπει εκπομπές κηπουρικής στην τεράστια οθόνη του σπιτιού του, αποχαυνωμένος και "σαν να κοιμάται όρθιος", θα λέγαμε. Να  βαριέται να μιλήσει ή να κουνηθεί, έρχεται το δεύτερο μέρος, εντελώς διαφορετικό με ένα road trip αναζήτησης, αναπάντεχη τοπογραφία μέσα από την Αμερική αλλά και το Δουβλίνο όπου μένει ο Chayenne και εξαιρετικά φωτογραφημένο. Η ευκαιρία του ταξιδιού που του προσφέρεται (παίρνοντας καθυστερημένη εκδίκηση για τον πατέρα του), κάνει τον Chayenne να νιώσει ξανά χρήσιμος και δίνοντας νέο νόημα στη ζωή του.
  Εν κατακλείδι, η ταινία αν και ενδιαφέρουσα είναι αργή, χάνεται μέσα σε τόσα πολλά θέματα (Ολοκαύτωμα, Ναζί, ροκ) και συνεχώς περιμένεις να γίνει κάτι για να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον, αλλά αυτό ποτέ δε γίνεται, με πολλά κενά.
   Το μόνο που αξίζει από αυτή την ταινία είναι η καταπληκτική ερμηνεία του Sean Penn, η υπέροχη μουσική και η εξαιρετική τοπογραφία.

Director : Paolo Sorrentino

Writer : Paolo Sorrentino
Cast : Sean Penn, Frances McDormand
118 min


Καλή Προβολή !