Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

What To Expect When You're Expecting

Ή ελληνιστί : "Τι να Περιμένεις Όταν Είσαι Έγκυος", (Ιούνιος 2012, Ελλάδα).

Η ζωή πέντε ζευγαριών αναστατώνεται με την αναμονή του πελαργού.

   Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο best seller βιβλίο, που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίοπτρα. Το βιβλίο είναι περισσότερο ένας Οδηγός Εγκυμοσύνης παρά μυθιστόρημα. Παρόλα αυτά στο κινηματογράφο μεταφέρθηκε ως σπονδυλωτή ιστορία με πέντε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν με διαφορετικά συναισθήματα και αντιδράσεις το θέμα της εγκυμοσύνης. Χαρά, άγχος, ανυπομονησία, νεύρα, αγωνία και απροσδόκητο !
  Μάλιστα, το κάθε ζευγάρι από τα πέντε προσεγγίζει με διαφορετική οπτική γωνία την εγκυμοσύνη και την επικείμενη άφιξη μιας νέας ζωής και έχει διαφορετικό τρόπο ζωής. Άλλη ηλικία, άλλο επάγγελμα και αντίστοιχα οι εγκυμονούσες διαφορετικό οργανισμό και γι'αυτό διαφορετική εγκυμοσύνη. Βέβαια, να αναφέρω εδώ ότι από τις πέντε πρωταγωνίστριες μας, η μία δεν είναι έγκυος αλλά μπαίνει στην διαδικασία να υιοθετήσει.
   Έτσι, με ανάλαφρο στυλ και χιουμοριστική διάθεση παρουσιάζονται διάφορες παραλλαγές εγκύων,  και επίσης με διαφορετικά "θέλω" και σε διαφορετικές φάσεις στις ζωές τους. Για παράδειγμα, μία πρωταγωνίστρια μένει έγκυος χωρίς να το θέλει ή μία άλλη το αντίθετο, προσπαθεί πολύ.
   Επίσης, διάφορα περιστατικά εξαιτίας της εγκυμοσύνης λαμβάνουν χώρα στην οθόνη, αποδίδοντας με κωμικό-τραγικό ρεαλισμό κάποιες φορές την κατάσταση. Όπως για παράδειγμα ο ρόλος της Elizabeth Banks, που απομυθοποιεί εντελώς την εικόνα της «ευτυχισμένης μέλλουσας μαμάς» που  παρουσιάζουν συνήθως τα περιοδικά.
   Εγώ την ταινία την θεωρώ καθαρά γυναικεία αλλά οι παραγωγοί, μάλλον, υπό το φόβο να θεωρηθεί εξ ολοκλήρου γυναικεία ταινία, προστέθηκε μια παρέα τεσσάρων μπαμπάδων που βρίσκουν διέξοδο στους εβδομαδιαίους περιπάτους τους στο πάρκο, χωρίς τις γυναίκες τους, και με το ελεύθερο να μιλάνε και να κάνουν ότι θέλουν (αγκαλιά πάντα με τα παιδιά τους) χωρίς τις συμβουλές-γκρίνια των συζύγων τους. Για μένα, μίζεροι και τρομάζουν τους μελλοντικούς μπαμπάδες.
   Εν κατακλείδι, η ταινία είναι μια χαλαρή αμερικανιά, με καλές ερμηνείες για αυτούς τους ρόλους αλλά θεωρώ ότι απευθύνεται μόνο σε μελλοντικές μαμάδες και μπαμπάδες. Για τους υπόλοιπους εμάς είναι μια βαρετή και ανούσια ταινία. 

Director : Kirk Jones
Writers : Shauna Cross, Heather Hach
Cast : Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Elizabeth Banks, Brooklyn Decker, Chace Crawford, Dennis Quaid
110 min


Καλή Προβολή, αν επιλέξετε να την δείτε, πάντως !