Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

"Sonderkommando. Μέσα από την Κόλαση των Θαλάμων Αερίων", Σλόμο Βενέτσια

εκδ. Πατάκη

"Έχω διαβάσει πάρα πολλές αφηγήσεις κρατουμένων, που κάθε φορά με κάνουν να επιστρέφω στη ζωή των στρατοπέδων. Εκείνη του Σλόμο Βενέτσια ξεχωρίζει, διότι είναι η μοναδική ολοκληρωμένη μαρτυρία ενός επιζώντος μέλους των Sonderkommando... Η δύναμη αυτής της αληθινής ιστορίας έγκειται στην απόλυτη ειλικρίνεια του συγγραφέα της, που αφηγείται μόνον όσα είδε με τα μάτια του και άκουσε με τα αυτιά του, δίχως να παραλείπει τίποτα... Μέσα από τη λιτή αυτή εξιστόρηση ξαναζωντανεύουν τα αποστεωμένα πρόσωπα, τα εξαντλημένα, παραιτημένα και τρομοκρατημένα μάτια όλων των ανδρών, γυναικών και παιδιών που θα συναντήσει για πρώτη και τελευταία φορά..." 
                                                                                                                                                  Σιμόν Βέιλ

  Είμαι πολύ "λίγη" για να γράψω για ένα τόσο σημαντικό βιβλίο. Για ένα βιβλίο που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Για ένα βιβλίο που είναι μία πραγματική αφήγηση από έναν Ελληνοεβραίο επιζήσαντα του πιο μελανού κομματιού της σύγχρονης ιστορίας.
   Είναι ένα βιβλίο συγκλονιστικό. Ωμό και αληθινό. Βαρύ αλλά πραγματικό.
Ο Σλόμο Βενέτσια, ελληνοεβραίος ιταλικής καταγωγής περιγράφει μέσα σε 225 σελίδες (χώρια το ιστορικό σημείωμα και οι φωτογραφίες) τους έξι μήνες που πέρασε στο Άουσβιτς-Μπικερνάου, σε ηλικία 21 ετών, ως Sonderkommando.
  "Καθώς ο Σλόμο Βενέτσια βρέθηκε στην καρδιά αυτής της μηχανής που συνέθλιβε ανθρώπινες ζωές, ανήκει στους ελάχιστους επιζώντες που μπορούν να καταθέσουν την μαρτυρία...Η μαρτυρία του δε συνιστά απλώς μια καταγραφή των εμπειριών του, είναι πάνω από όλα ένα ιστορικό ντοκουμέντο που ρίχνει φως στο πιο σκοτεινό σημείο της ιστορίας μας", σύμφωνα με την Μπεατρίς Πρασκιέ
   Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Επιβάλλεται να διαβάσεις την αφήγηση του. Εγώ νιώθω τυχερή που έπεσε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο και σίγουρα θα το ξαναδιαβάσω.
Ή μάλλον για το τέλος, θα σου δώσω τον ορισμό του "Sonderkommando" (που εγώ πριν δεν είχα ιδέα τι είναι) όπως ακριβώς τον άκουσε και ο ίδιος ο Σλόμο Βενέτσια : 
<<...- Τι σημαίνει "Sonderkommando" ;
-Ειδική μονάδα.
-Γιατί "ειδική";
-Γιατί δουλεύουμε στο κρεματόριο...εκεί όπου καίνε τους ανθρώπους....>>.



Καλή Ανάγνωση !