Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

"Το Διαμάντι της Αγίας Πετρούπολης", Kate Furnivall

εκδ. Ωκεανίδα

  Ρωσία, 1910. Η νεαρή Βαλεντίνα Ιβάνοβα γοητεύει την αριστοκρατία της Αγίας Πετρούπολης με την κλασική ρω­σι­κή ομορφιά της και το ταλέντο της στο πιάνο. Όταν ερωτεύεται τρελά τον Δανό Γιενς Φρίις, οι γονείς της, που είναι αντίθετοι σ’ αυτό το δεσμό, την αναγκάζουν ν’ αρραβωνιαστεί έναν πάμπλου­το Ρώσο κόμη. Η χώρα οδεύει προς την Επανάσταση. Ο τσάρος, το Ρωσικό Κοινοβούλιο, η αριστοκρατία και οι μπολσεβίκοι μπλέκονται σ’ έναν αγώνα θανάτου και η Βαλεντίνα υποχρεώνεται να κάνει μια επιλογή που θ’ αλλάξει για πάντα τη ζωή της… 

  Ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο που σε ταξιδεύει στην Ρωσία του 1900+. Συνδυάζει υπέροχα το ιστορικό με το αισθηματικό κομμάτι. Σε βάζει στο πνεύμα της εποχής και βλέπεις πως ζούσε η αριστοκρατική και η εργατική τάξη. Έντονες οι διαφορές στον τρόπο ζωής μεταξύ των δύο τάξεων  αλλά κοινά : οι προκαταλήψεις, οι έρωτές τους, τα πάθη αλλά και ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή.
  Η Ρώσικη επανάσταση αρκετά περιγραφική στο βιβλίο αλλά όχι κουραστική και δεν αποτελεί το κύριο κομμάτι του βιβλίου (592 σελ.). Απλά, περιστρέφεται γύρω από τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, την Βαλεντίνα και τον Γιενς. Με τις χαρές και τις λύπες στην ζωή τους.
  Ωραία γραφή. Στρωτή, χωρίς φανφάρες και κυλάει γρήγορα (βοηθάει και η ωραία πλοκή !). 
  Η αρχή μιας τριλογίας που δεν εκδόθηκε πρώτο αλλά συνεχίστηκε με τα μυθιστορήματα "Η Ρωσίδα παλλακίδα" και "Να με περιμένεις". Δεν έχει τύχει να πέσουν στα χέρια μου τα δύο επόμενα και έχω μείνει με το ωραίο αλλά "μισό" τέλος...που θα πάει όμως, θα τα διαβάσω ! Γκρρρρ !!! Μου την δίνουν οι τριλογίες ! Τελοσπά !


Καλή Ανάγνωση !