Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Διατροφικοί Συνδυασμοί.

   Προχθές, κοίταγα τα βιβλία της σχολής μου και είδα τους διάφορους διατροφικούς συνδυασμούς που καλό είναι να αποφεύγουμε να τους κάνουμε για το καλό του στομαχιού μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν τους ήξερα εκτός από το κλασσικό που είναι γαλακτοκομικά με ψάρι. Αυτός ο συνδυασμός δεν πρέπει να γίνεται, λέει, άσχετα αν τώρα τα καλά εστιατόρια και γενικά η μαγειρική που έχει εξελιχθεί συνδυάζουν ψάρι με κρέμα γάλακτος, για παράδειγμα. Εμένα πάντως, αυτός ο συνδυασμός μου ανακατεύει το στομάχι, σε άλλους ίσως όχι...τι να πεις. Άγνωστες οι βουλές του στομαχιού !
   Γι'αυτό σήμερα αποφάσισα αντί για κάποια συνταγή να σας αντιγράψω τους 9 βασικούς κανόνες για σωστούς συνδυασμούς τροφών που ενισχύουν τον οργανισμό μας.
  1. Μη συνδυάζετε όξινες και αμυλούχες τροφές, προτιμήστε π.χ. να προσθέσετε κομμάτια πορτοκαλιού στην σαλάτα από σπανάκι γιατί έτσι θα απορροφήσει ο οργανισμός σας καλύτερα και το σίδηρο από το λαχανικό.
  2. Αποφύγετε να τρώτε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μαζί, συνοδεύεστε το ψητό σας κρέας με λαχανάκια Βρυξελλών για να εξουδετερώσετε τα καρκινογενή συστατικά που μπορεί να δημιουργηθούν στο κρέας κατά το ψήσιμο του.
  3. Κάθε σας γεύμα πρέπει να έχει μόνο μία μορφή πρωτεΐνης.
  4. Τρώτε πρωτεΐνες και όξινες τροφές ξεχωριστά. Τα οξέα των όξινων τροφών παρεμποδίζουν την έκκριση των οξέων της πέψης που απαιτούνται για την καλύτερη χώνεψη των πρωτεϊνών.
  5. Μη βάζετε μαζί στο πιάτο σας λιπαρά και πρωτεΐνες γιατί κάποιες τροφές έχουν πάνω από 50% λιπαρά και απαιτούν ώρες χώνεψης.
  6. Μη συνδυάζετε κρουασάν με μαρμελάδα. Είναι καλύτερα να μην καταναλώνετε σάκχαρα και αμυλούχα μαζί.
  7. Ξεχάστε το συνδυασμό φρούτων με τυρί. Αυτός ο συνδυασμός το πιο πιθανό είναι να σας προκαλέσει δυσπεψία και φούσκωμα.
  8. Καλύτερα ο καφές και τα δημητριακά να μη συναντιούνται στο πρωινό σας. Η πολυφαινόλη στον καφέ, το μαύρο τσάι, η ζεστή σοκολάτα, και αφεψήματα όπως η μέντα και το χαμομήλι, παρεμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου που βρίσκεται στα περισσότερα είδη δημητριακών.
  9. Όχι γάλα στον καφέ (:-( ).Έρευνες έδειξαν πως όταν το γάλα αναμιχθεί με υψηλές ποσότητες καφεΐνης (οι οποίες βρίσκονται στον καφέ, στο κακάο ή και στο τσάι), τότε αυξάνεται η απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα ενώ μεγάλη ποσότητα από το ιχνοστοιχείο αυτό κατακάθεται στα έντερα. Η ουσία καζεΐνη που έχει το γάλα, όταν έρθει σε επαφή με την καφεΐνη, τότε πήζει και δημιουργεί μια μάζα που προκαλεί φούσκωμα, συχνά πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά και ακόμη συχνότερα κοιλιακές διαταραχές.  

Ξέρω ! είναι λίγο δύσκολο να κόψεις κάποιες διατροφικές συνήθειες όταν τις έχεις συνηθίσει αλλά αξίζει μια προσπάθεια...και στο λέει αυτή που ακόμα προσπαθεί να σταματήσει να κάνει το τελευταίο.