Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Συντήρηση Φρούτων και Λαχανικών.


   Άλλη μια ματιά στα βιβλία μου και σου βρήκα θέμα, επίκαιρο. Συντήρηση φρούτων και λαχανικών σήμερα και όχι κάποια συνταγή. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για τώρα που έχουν αρχίσει να βγαίνουν πολλά φρούτα και λαχανικά και όσο καλυτερεύει ο καιρός  τόσο περισσότερα θα βγαίνουν. Λοιπόν, αντιγράφω.
Όπου έχω ΘΔ=Θερμοκρασία Δωματίου και Ψ=Ψυγείο
Αβοκάντο : Μέχρι να ωριμάσουν σε ΘΔ, μετά Ψυγείο, 4 μέρες.
Ακτινίδια: Μέχρι να ωριμάσουν σε ΘΔ, σε χάρτινη σακούλα. Μετά Ψ, 4 μέρες.
Ανανάς: Ψ, 5 μέρες. Κομμένος: Ψ, καλά τυλιγμένος με διάφανη μεμβράνη: 3 μέρες.
Αχλάδια: Μέχρι να ωριμάσουν ΘΔ. Μετά Ψ, 5 μέρες.
Βερίκοκα:Μέχρι να ωριμάσουν ΘΔ. Μετά Ψ, 3 μέρες.
Γκρέιπφρουτ: ΘΔ, 7 μέρες ή Ψ, 2 εβδομάδες.
Δαμάσκηνα:Μέχρι να ωριμάσουν ΘΔ. Μετά Ψ, 4 μέρες.
Καρπούζι: ΘΔ, 5 μέρες. Κομμένο σε φέτες: Ψ, τυλιγμένο καλά με διάφανη μεμβράνη
Κεράσια: Ψ, σε χάρτινη σακούλα, 5 μέρες
Κυδώνια: Ψ, σε χάρτινη σακούλα, 4 μέρες
Μανταρίνια: ΘΔ, 6 μέρες ή Ψ 10 μέρες.
Μήλα: Ψ, 10 μέρες.
Μάνγκο: Μέχρι να ωριμάσουν ΘΔ. Μετά Ψ, 7 μέρες.
Μπανάνες: Μέχρι να ωριμάσουν ΘΔ, σε χάρτινη σακούλα. Μετά Ψ, 2 μέρες.
Νεκταρίνια: Μέχρι να ωριμάσουν ΘΔ. Μετά Ψ, 3 μέρες.
Πεπόνι: Μέχρι να ωριμάσουν ΘΔ. Μετά Ψ, 5 μέρες. Κομμένο σε φέτες: Ψ, τυλιγμένο με διάφανη μεμβράνη: 3 μέρες.
Πορτοκάλια: ΘΔ: 7 μέρες ή Ψ: 2 εβδομάδες.
Ροδάκινα: Μέχρι να ωριμάσουν ΘΔ. Μετά Ψ, 4 μέρες.
Σταφύλια: Ψ, σε χάρτινη σακούλα, 6 μέρες.
Σύκα: Ψ, χωρίς το κεσεδάκι, τυλιγμένα καλά με πλαστική μεμβράνη, 4 μέρες.
Φράουλες: Ψ, χωρίς το κεσεδάκι, σε χάρτινη σακούλα, 4 μέρες.
Αγγούρι: Ψ, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 5 μέρες.
Αγκινάρες: Ψ, 4-5 μέρες.
Αρακάς: Ψ, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 3-5 μέρες.
Βλίτα: Ψ, στεγνά, σε πλαστική σακούλα, 3 μέρες.
Ελιές: ΘΔ, μέσα σε ελαιόλαδο ή Ψ, 3 μήνες.
Καρότα: Ψ, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 4-6 μέρες.
Καλαμπόκι: Ψ, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 2 μέρες.
Κολοκύθια: Ψ, σε πλαστική ή χάρτινη σακούλα, 2-3 μέρες.
Κουνουπίδι: Ψ, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 4-6 μέρες.
Κρεμμύδια: ΘΔ, σε σκιερό, ξηρό μέρος, 10 μέρες.
Λάχανο: Ψ, τυλιγμένο καλά σε διάφανη μεμβράνη, 2 εβδομάδες.
Λεμόνι: ΘΔ 6 μέρες ή Ψ 10 μέρες.
Μανιτάρια: Ψ, σε χάρτινη σακούλα ή πλαστική σακούλα τροφίμων, 1-2 μέρες.
Μαρούλια: Ψ, τυλιγμένα με χαρτί κουζίνας, μέσα σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 3 μέρες.
Μελιτζάνες: Ψ, σε χάρτινη ή πλαστική σακούλα τροφίμων, 4 μέρες.
Μπάμιες: Ψ, σε χάρτινη σακούλα, 3 μέρες.
Μπρόκολο: Ψ, τυλιγμένο καλά με διάφανη μεμβράνη, 6 μέρες.
Παντζάρια: Ψ, χωρίς τα φύλλα, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 7 μέρες.
Πατάτες: ΘΔ, σε ξηρό και σκιερό μέρος, 10 μέρες.
Πιπεριές: Ψ, σε χάρτινη σακούλα, 4-6 μέρες.
Πράσα: Ψ, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 4-5 μέρες.
Ραδίκια: Ψ, αφού τα στεγνώσετε καλά, σε πλαστική σακούλα, 3 μέρες.
Ραπανάκια: Ψ, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 5 μέρες.
Ρόκα: Ψ, τυλιγμένη με χαρτί κουζίνας, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 4 μέρες.
Σαλάτα: Ψ, τυλιγμένη με χαρτί κουζίνας, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 3 μέρες.
Σέλερι: Ψ, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 7 μέρες.
Σπανάκι: Ψ, πολύ στεγνό, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 4-6 μέρες.
Σπαράγγια: Ψ, τυλιγμένα με χαρτί κουζίνας, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 4 μέρες.
Ντομάτες: ΘΔ, σε χάρτινη σακούλα, μέχρι να ωριμάσουν. Μετά Ψ, 3 μέρες.
Φασολάκια: Ψ, σε χάρτινη σακούλα, 4 μέρες.
Χόρτα: Ψ, πολύ στεγνά, σε πλαστική σακούλα, 4 μέρες.
Άνηθος: Ψ, τυλιγμένος με χαρτί κουζίνας, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 4 μέρες.
Βασιλικός: Ψ, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 3 μέρες.
Δυόσμος: Ψ, τυλιγμένος με χαρτί κουζίνας, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 3 μέρες.
Κρεμμυδάκια:Ψ, τυλιγμένα με χαρτί κουζίνας, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 5 μέρες.
Μαϊντανός: Ψ, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 5 μέρες.
Μάραθος: Ψ, τυλιγμένος με χαρτί κουζίνας, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 3 μέρες.
Σκόρδο: ΘΔ, σε σκιερό και ξηρό χώρο, 10 μέρες.
Τζίντζερ: Ψ, τυλιγμένο με χαρτί κουζίνας, σε πλαστική σακούλα τροφίμων, 2 εβδομάδες.