Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

"Δροσουλίτες", Άννα Γκέρτσου-Σαρρή

εκδ. Κέδρος
  Το άρθρο που αναθέτει στη Μαρίνα ο διευθυντής του περιοδικού, της δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία για ένα ταξίδι φυγής στην Κρήτη. Εκεί αυτό που κυρίως τη σαγηνεύει είναι ο τοπικός θρύλος των Δροσουλίτων. Ο πλους προς το νησί μετατρέπεται σε βασανιστικό απολογισμό της προσωπικής της πορείας.Η σχέση της με τον Σέργιο, ταλαντούχο συγγραφέα, η παλιά φοιτητική παρέα, τα νεανικά τους οράματα. Μέσα στον κυκεώνα του απολογισμού εμφανίζεται ξαφνικά ο υπέροχος ανατροπέας, ο γοητευτικός συνταξιδιώτης. Αρχίζει μια σχέση που ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην ψευδαίσθηση. Οι Δροσουλίτες, ο θρύλος για τον αγωνιστή, ο αινιγματικός ταξιδιώτης μεταφέρουν τη Μαρίνα σ' έναν κόσμο εξωπραγματικό. Στο τέλος του ταξιδιού την περιμένει η επιστροφή στην πραγματικότητα, Μα εκείνη είναι πλέον προνομιούχος μάρτυρας μιας άλλης αλήθειας. Η άγνωστη γυναίκα στο τρένο είχε λοιπόν δίκιο..

 "Με τον όρο Δροσουλίτες είναι γνωστό ένα οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται γύρω από το Φραγκοκάστελλο, στην περιοχή των Σφακίων, στην νότια Κρήτη. Παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου κατά τις πρωινές ώρες. Πρόκειται για κινούμενες σκιές που παρατηρούνται στον κάμπο του Φραγκοκάστελλου, από τις γύρω ορεινότερες περιοχές. Το όνομά τους έχει να κάνει με την εμφάνισή τους κατά τις πρωινές ώρες, μαζί με την πρωινή δροσιά. Η τοπική παράδοση συνδέει το φαινόμενο με τη φονική μάχη που διεξήχθη στην περιοχή τον Μάιο του 1828 ανάμεσα στους εξεγερμένους κατοίκους της περιοχής και σε τουρκικό στρατιωτικό σώμα. Οι πιο αποδεκτές επιστημονικά εξηγήσεις αποδίδουν το φαινόμενο σε αντικατοπτρισμό ή σε οφθαλμαπάτη".
Την παραπάνω περιγραφή την "έκλεψα" από την Βικιπαίδεια. 

   Η κα Γκέρτσου-Σαρρή χρησιμοποιεί αυτό το περίεργο φαινόμενο που συμβαίνει στην Νότια Κρήτη από το 1928 και με βάση αυτό διηγείται μια ιστορία. Είναι η αφορμή που ψάχνει η ηρωίδα του βιβλίου για να ξεφύγει αλλά και για να γνωρίσει τον εαυτό της. 
   Ένα υπέροχο βιβλίο που αν και μικρό (224 σελ.) σε μέγεθος είναι μεγάλο. Μεγάλο σε συναισθήματα, αλλά και σε γνώσεις. Με απλή και περιεκτική γραφή χωρίς φανφάρες και βαρύγδουπες λέξεις. Δεν έχω να πω κάτι άλλο πάνω σε αυτό. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Θα το διαβάσεις πάνω από μία φορά, σίγουρα. 


Καλή Ανάγνωση !