Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

"O Kαλός Δήμαρχος", Andrew Nicoll


     "Σε μια καθωσπρέπει μα μάλλον ξεχασμένη γωνία της Βαλτικής, ο καλός δήμαρχος Τάιμπο αδυνατεί να εκφράσει την αγάπη του στην κυρία Στόπακ, ώσπου, μια μέρα, εκείνη ρίχνει κατά λάθος το μεσημεριανό της μέσα σε ένα συντριβάνι και, από εκείνη τη στιγμή, οι ζωές τους πλέον δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες...".
       Αυτή είναι μία παράγραφος στην πίσω όψη του βιβλίου.
Και πράγματι μετά από το καταλάθος ρίξιμο του μεσημεριανού της κας Αγάθη Στόπακ στο συντριβάνι, οι ζωές τους αλλάζουν. Δεν θα σας πω τι και πως, για να μην σας το χαλάσω.
        Θέλω να σας πω όμως, ότι το βιβλίο αυτό, στην αρχή είναι ένα ελαφρύ κοριτσίστικο μυθιστόρημα, που ίσως να σας φανεί αδιάφορο, σύντομα όμως αλλάζει. Δεν βασίζεται αποκλειστικά στον έρωτα του καλού Δήμαρχου, Τάιμπο για την γραμματέα του, κα Στόπακ.
Είναι πρωτότυπο, περιπετειώδες, με χιούμορ και ο συγγραφέας περιγράφει το βιβλίο με τρόπο που δεν σε κουράζει και δεν σε κάνει να πηδάς σελίδες και να λες μετά ότι το διάβασες. Κυλάει άνετα η γραφή του, ακόμα και στις περιγραφές τοπίων ή εκδηλώσεων.
     Σε μια φάση στο τέλος, ίσως να ξαφνιαστείς με την τροπή που θα έχει πάρει (όπως εγώ) αλλά διαβάζοντας το, καταλαβαίνεις ότι παραδόξως κολλάει στην ιστορία, κάνοντας σε να νιώσεις ένα κύμα συναισθημάτων και να πεις στο τέλος : "Χαίρομαι που το διάβασα και δεν έχασα την ώρα μου".
Εγώ πάντως αυτό είπα όταν έφτασα στην τελευταία σελίδα.
Εξάλου, όπως λέει και ο Andrew Nicoll σε συνέντευξη του, στο site των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ (όπου είναι το βιβλίο),"αν το διαβάσουμε η ζωή μας θα γίνει πλουσιότερη". Και να φανταστείτε ότι η ιδέα του βιβλίου ξεκίνησε από ένα όνειρο που είχε ο Σκωντζέζος συγγραφέας.
      Θα σας αφήσω με μία παράγραφο από το βιβλίο :
"...Κανένα από αυτά τα δύο γεγονότα δεν είναι τόσο ενδιαφέρον ή τόσο περιπετειώδες και, μια που όλοι καταλαβαίνουν πως μάλλον φτάνουμε προς το τέλος της ιστορίας μας, ίσως να πιστεύεται ότι η πλεύση προς το Βίργκιουλ χρήζει λίγο μεγαλύτερης προσοχής. Ίσως να έχετε δίκιο. Η αλήθεια είναι πως η θάλασσα μπορεί να είναι πολύ βαρετή. Τείνει προς το επίπεδο και υπάρχει και πολύ επανάληψη- το ένα κύμα σε γενικές γραμμές διαδέχεται το άλλο και όλα τους είναι λίγο ως πολύ στο ίδιο μέγεθος και σχήμα και χρώμα, ιδιαίτερα τη νύχτα, όπως τώρα..."