Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΚαΛό ΜήΝα !

       Μπήκαμε στον Οκτώβριο. Τον μηνα που έχει θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ως "Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του στήθους".
       Ο Καρκίνος του μαστού είναι μια υπόθεση που αφορά τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Έκθεση για τις καρκινικές νόσους που παρουσιάστηκε στη Γενεύη το 2003 από την IARC (International Agency for Research in Cancer), ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως. Στην χώρα μας διαγιγνώσκονται, περίπου, 4.500 γυνάικες με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο και με βάσει στοιχεία του 2002, υπολογίζεται ότι 1 στις 12 γυναίκες θα νοσήσει από κακοήθη μαστική νεοπλασία κάποια στιγμή στη ζωής της.
Το ξέρω ! Τα νούμερα αυτά, είναι τρομαχτικά αλλά το θετικό αυτής της υπόθεσης είναι ότι με έγκαιρη διάγνωση το πενταετές ποσοστό επιβίωσης, φθάνει έως και 95%.
     Για να αλλάξουμε, λοιπόν, τα στατιστικά στοιχεία και να καταφέρουμε το ποσοστό επιβίωσης (στο πρώιμο στάδιο) να φτάσει 100 και 1000%  ας ενημερωθούμε και να δούμε τους λόγους που παίζουν κάποιο ρόλο ώστε να τρέξουμε όλες να εξεταστούμε :
- Κληρονομικότητα : γυναίκες με εξ'αίματος συγγενείς που έχουν νοσήσει αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
- Διαταραχές στην έμμηνο ρύση : Πρώιμη έναρξη εμμήνου ρύσης πριν 12 χρονών και καθυστερημένη εμμηνόπαυση, μετά τα 55.
- Παχυσαρκία.
-Αλκοόλ : φυσικά, μιλάμε για χρόνια κατανάλωση και όχι για ένα απλό ποτό που θα πιεις μια στο τόσο.
- Κάπνισμα.
- Έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία : γι'αυτό κορίτσια ποτέ ηλιοθεραπεία topless και πάντα αντηλιακό.
- Προηγούμενος καρκίνος μήτρας ή ωοθηκών.
Αλλοιώσεις ή υπερπλασίες στο στήθος.
-Πολλαπλές βιοψίες.

Γι' αυτό, κορίτσια, το ξαναλέω : Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές !


Καλό Μήνα σε όλους !



Υ.Γ. : Οι πληροφορίες είναι από το site   http://www.karkinos24.gr/ .