Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

        Σήμερα, Κυριακή 16 Οκτωβρίου, είναι Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Και "Διατροφής" εδώ, στην Ελλάδα, εννοούμε, την Μεσογειακή Διατροφή. Ξέρεις...τα φαγητά που φτιάχνει η γιαγιά μας και η μαμά μας. Δηλαδή, ελαιόλαδο, φρέσκα υλικά, πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά, όσπρια, χόρτα, σούπες, κρέας μια φορά την εβδομάδα, ψάρι περισσότερες φορές και τέτοια.
       Η Μεσογειακή Διατροφή είναι και το μυστικό που αφορά την υγεία μας και την απελευθέρωση από το άγχος της ζυγαριάς. Αλλά, από ότι διαβάζω στο Tlife, που μίλησε ο διατροφολόγος Δ. Γρηγοράκης, λίγοι την ακολουθούν. Συγκεκριμένα ανέφερε : "1 στους 2 Έλληνες δεν τρώει Ελληνικά-Μεσογειακά. Επίσης, 2 στους 10 Έλληνες (19,3% στο συνολικό πληθυσμό) και 17% των γυναικών βρίσκονται σε διατροφικό κίνδυνο, συγκεντρώνοντας πολύ χαμηλό σκορ εφαρμογής υγιεινών διατροφικών συνηθειών". 
Παρακάτω, έχω την Μεσογειακή Διατροφή σε φώτο. Είναι η γνωστή Διατροφική Πυραμίδα.
      Όσο ανεβαίνουμε την πυραμίδα, τόσο και πιο μικρή πρέπει να είναι και η ποσότητα των τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουμε.
     Δηλαδή από κάτω προς τα πάνω :
1. Άφθονες φυτικές ίνες (ψωμί ολικής άλεσης/δημητριακά,πατάτες, όσπρια, φρούτα και λαχανικά)
2. Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα (έτοιμα φαγητά, λευκό ψωμί, ζυμαρικά)
3. Γαλακτοκομικά προϊόντα, 2 μερίδες καθημερινά.
4. Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, 2 φορές την εβδομάδα.
5. Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες, 1 φορά το μήνα.
6. Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών, 2 κουταλιές της σούπας καθημερινά.

    Μακάρι, να την ακολουθούσαμε όλοι αυτή την διατροφή και όχι μόνο σήμερα (και αν...). Εγώ, πάντως θα προσπαθήσω.