Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

R.I.P. Steve Jobs.


3 μήλα άλλαξαν τον κόσμο: Της Εύας, του Νεύτωνα και του Steve Jobs !

           Πριν μισή ώρα ήταν  6/10/11, ημέρα του site εδώ. Στις 5/10/11 αλλά, ξημερώματα της 6/10/11, εδώ, ο  ιδρυτής της Apple και δημιουργός της Pixar, των iPod, iPad, iPhone, Macintosh  Steve Jobs έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πάγκρεος, σε ηλικία 56 χρονών.
           Ο Steven Paul Jobs, υιοθετήθηκε από τον Paul και την Clara Jobs, όταν ο Σύριος Μουσουλμάνος πατέρας του τον έδωσε για υιοθεσία αφού αδυνατούσαν, με τη γυναίκα του, να τον μεγαλώσουν. Από μικρός λάτρευε τους υπολογιστές και μάλιστα ενώ ήταν μαθητής στο γυμνάσιο, παρακολουθούσε παράλληλα σεμινάρια στην Hewllet Packard. Τον προσέλαβαν για το καλοκαίρι. Πήγε στο Reed College, στο Πόρτλαντ αλλά μόνο για ένα εξάμηνο γιατί δεν μπορούσε να πληρώνει τα δίδακτρα. Έπιασε δουλειά στην Atari (θυμάσαι τα videogames της;), μάζεψε λεφτά και ταξίδεψε στην Ινδία μαζί με έναν φίλο του, όπου μετά έγινε ο πρώτος υπάλληλος της Apple. Εκεί ασπάστηκε τον Βουδισμό και ενώ τρώει παράγωγα ζώων (αυγα, γαλα, τυρί κ.λ.π.) και ψάρι, δεν τρώει κρέας.
Το 1976 ιδρύει την Apple μαζί με τους Steve Wozniak και Ronald Wayne και αλλάζει την ιστορία της τεχνολογίας. Στις 24 Αυγούστου 2011 ανακοινώνει την απόσυρσή του και ενάμιση μήνα μετά, μια μέρα μετά την παρουσίαση του νέου iPhone 4s (όπου δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί) αφήνει την τελευταία του πνοή.
        Τώρα η Αpple, λογικά, θα συνεχίσει γιατί όπως έχει πει και ο ίδιος ο ιδρυτής της : "Μερικοί άνθρωποι λένε Ω!Θεέ μου, αν ο Steve Jobs πεθάνει τότε σίγουρα η Apple θα έχει πρόβλημα. ...Νομίζω πως αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα γιατί η Apple έχει πραγματικά ικανούς ανθρώπους. ...Η δουλειά μου είναι να κάνω την εκτελεστική ομάδα της εταιρείας αρκετά καλή για να πετύχουν και μόνοι τους. ...Η Apple έχει εκπληκτικές δυνατότητες αλλά πιστεύω ότι, αν δεν προσέξουμε, η εταιρεία μπορεί και να..να...-ψάχνω την λέξη-να πεθάνει".
Έχει πει καταπληκτικές ατάκες πάντως και πολλές από αυτές αντικατοπτρίζουν την λογική της Apple όπως: "Είμαι τόσο περήφανος για ό,τι δεν κάνουμε όπως και για ό,τι κάνουμε" ή "η καινοτομία ξεχωρίζει τον ηγέτη από τον οπαδό" ή "δεν μπορείτε να ρωτήσετε τους πελάτες τι θέλουν και στη συνέχεια να το φτιάξετε και να τους το δώσετε, από τη στιγμή που θα γίνει αυτό αμέσως θα θελήσουν κάτι νέο". Αλλά και ατάκες που δείχνουν τον χαρακτήρα του Steve Jobs όπως : "Το να είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν έχει σημασία για μένα...Το να πηγαίνεις για ύπνο το βράδυ λέγοντας ότι έχω κάνει κάτι υπέροχο...αυτό είναι που με νοιάζει" ή "είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες από τους αποτυχημένους είναι η επιμονή" ή "ακι όλοι έχουμε επιλέξει να το κάνουμε αυτό με τη ζωή μας. Γι΄αυτό καλύτερα να είναι πάρα πολύ καλό και να το αξίζει".

Αντίο και Καλό Ταξίδι, Steve Jobs !