Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

"Κλειδωμένο συρτάρι", Πασχαλία Τραυλού

εκδ. Ψυχογιός

    Έκτορας Χρυσολοράς. Μανιάτης. Κυνηγημένος από μία βεντέτα, φεύγει στην Αθήνα όπου γίνεται διάσημος συγγραφέας. Προσπαθεί να ξεχάσει, η βεντέτα, όμως, είναι πίσω και τον περιμένει. Μάρτυρας σε όλη του την ζωή, ένα κλειδωμένο συρτάρι. Θα ανοιχτεί, όμως και θα αποκαλύψει όλα του τα μυστικά.

    Δεν έγραψα την περίληψη που υπάρχει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου (όπως συνηθίζω), γιατί πιστεύω ότι σου λέει πολλά και τίποτα. Οι 4-5 προτάσεις πιο πάνω, πιστεύω πως σου λένε ότι πρέπει για να σε ενθουσιάσει ή να σε ξενερώσει ένα βιβλίο.
     Ωραίο βιβλίο με κινηματογραφική γραφή και διαβάζεται ευχάριστα. Κυρίαρχο στοιχείο η φιλία και ο έρωτας. Και αυτά γυρνάνε γύρω από μία λέξη : βεντέτα. Μια λέξη τόσο πικρή για Μάνη και Κρήτη. Είμαι Μανιάτισσα και μικρή που ήμουν άκουγα συζητήσεις τύπου "Άστους αυτούς, έχουν βεντέτα" ή "Ας όψεται η βεντέτα για τα κτήματα" και τέτοια. Βέβαια, όσο μεγάλωνα, το "έθιμο" αυτό ξέφτιζε, τουλάχιστον στην περιοχή μου. Και ευτυχώς δηλαδή. Βέβαια, σταμάτησε με άσχημο τρόπο και όχι επειδή πρυτάνευσε η λογική. Αυτή τη φράση, θημήσου την όταν τελειώσεις το βιβλίο. Μόνο έτσι, δυστυχώς, μπορεί να σταματήσει μια βεντέτα !
     Πάμε στο βιβλίο, όμως. Υπέροχο βιβλίο (592 σελ.) και καθόλου κουραστικό. Από την Μάνη ως την Κύπρο, από τη βασιλεία ως την Μεταπολίτευση ξεδιπλώνεται η ζωή του Έκτορα. Ενός άντρα που κρατούσε μολύβι αντί για όπλο και πάλεψε ανάμεσα στο χρέος και στα πιστεύω του. Μεγάλωσε με την φράση "πάνω από την αγάπη το χρέος" αλλά προσπάθησε να ζήσει με τη φράση "οι άνθρωποι είναι μαζί όταν δεν θέλουν να έχουν τίποτα χώρια". Κοντά του και εμείς, ως απλός αναγνώστης. Παρακολουθούμε την ζωή του και γνωρίζουμε τον χαρακτήρα του. Όχι όμως, μόνο αυτού αλλά ένα σωρό άλλα πρόσωπα και χαρακτήρες. Χαρακτήρες που σου μαθαίνουν τι εστί ήθος, ιδέες και αξίες. 
    Βιβλίο με έντονη περιγραφή και έντονα συναισθήματα. Συνεχείς και συγκλονιστικές ανατροπές. Ένα Λογοτεχνικό-Ιστορικό βιβλίο. Διαβάζεις ένα υπέροχο βιβλίο με την μία ανατροπή μετά την άλλη, με καταπληκτική γραφή και παράλληλα μαθαίνεις και ιστορία. Γι' αυτό και το προτείνω. Ξέρει η κα Τραυλού να γράφει. Ξέρει να αφηγείται γεγονότα και να βάζει τον αναγνώστη μέσα στο βιβλίο. Συγχαρητήρια κα Τραυλού γι΄αυτό το βιβλίο. 
  Α! Και μια σημείωση για τους μελλοντικούς αναγνώστες. Κάθε κεφάλαιο, έχει επάνω και μία σημείωση. Να τις διαβάζεται και στο τέλος θα ανακαλύψετε από ποιον είναι γραμμένες.


Καλή Ανάγνωση !