Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

"Ψάχνοντας Για Κοχύλια", Ρόζαμουντ Πίλτσερ

εκδ. Ωκεανίδα

     Είναι η ιστορία μιας γυναίκας συνηθισμένης, όμως αυτό ακριβώς της δίνει την ιδιαίτερη δύναμη και αξία της. Η Πενέλοπε ήταν τυχερή γιατί είχε γονείς που τη λάτρευαν. Ήταν άτυχη στον απερίσκεπτο και τελικά ανέραστο γάμο της. Ήταν τυχερή γιατί βρήκε αργότερα μια μεγάλη κι αληθινή αγάπη, αλλά και πάλι άτυχη για τα προβλήματα και τις τραγωδίες που τις προκάλεσε. Απέκτησε τρία παιδιά και τα κράτησε στην αγκαλιά της νιώθοντας τυχερή κι ευτυχισμένη. Αλλά, όπως πολλές μητέρες, με τον καιρό άλλαξε λίγο πολύ γνώμη και γι' αυτό...

  Πενέλοπε Κίλινγκ, η ηρωίδα αυτού του υπέροχου μυθιστορήματος. Αυτού του υπέροχου οικογενειακού μυθιστορήματος. Η Πενέλοπε είναι μια δυναμική γυναίκα 64 χρόνων που είχε μια ζωή μέσα στον πόλεμο και γύρω από την τέχνη. Κοντά στην Πενέλοπε τα τρία της παιδιά. Η δυναμική, ανεξάρτητη αλλά ψυχρή Ολίβια, η ευαίσθητη σνομπ Νάνσι και ο ρέμπελος Νόελ. Υπάρχουν όμως και η Αντόνια, ο Ντάνους, η κα Πλάκετ, η Σόφι, ο Λόρενς, ο Ρίτσαρντ, ο Άμπροούζ αλλά και τόσοι άλλοι στη ζωή της Πενέλοπε. Χαρακτήρες που θα λατρέψετε αλλά και θα αντιπαθήσετε. Εγώ, συμπάθησα πολύ την Ολίβια, την Αντόνια, τον Ντάνους και τον Ρίτσαρντ για παράδειγμα και αντιπάθησα την Νάνσι και τον Νόελ. Εσείς, όμως θα βρείτε τους δικούς σας χαρακτήρες.
     Το βιβλίο μου άρεσε πολύ και το θεωρώ το καλύτερο βιβλίο της συγγραφέας. Τρυφερό, νοσταλγικό και περιγραφικό. Γνωρίζεις και εσύ όλα τα πρόσωπα και νιώθεις και εσύ ότι ανήκεις στην οικογένεια Κίλινγκ. Αν δεν ξέρεις την Πίλτσερ και θες να την μάθεις, τότε με αυτό το βιβλίο θα αρχίσεις και θα την γνωρίσεις. Γιατί αν και η Πίλτσερ θεωρείται γυναικεία συγγραφέας αυτό το μυθιστόρημα ξεφεύγει από τον όρο "γυναικείο" ή "ρομαντικό". Δεν είναι η ιστορία μιας γυναίκας που ερωτεύεται και παντρεύεται και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Όχι. Η Πενέλοπε είχε έναν γάμο που δεν ήταν ευτυχισμένη σε αυτόν αλλά παρόλα αυτά, κατάφερε να ζήσει καλά και να μεγαλώσει τα τρία της παιδιά χωρίς να στερηθούν τίποτα (όσο γίνεται, σε καιρό πολέμου).
    Δυστυχώς, δεν μπορώ να σου πω περισσότερα για το βιβλίο γιατί θα στο χαλάσω. Θα ήθελα να σου πω και για τα άλλα πρόσωπα της ιστορίας αλλά....
Μπορώ μόνο να σου πω ότι ο τίτλος προέρχεται από έναν πίνακα ζωγραφικής που υπάρχει στο σαλόνι της Πενέλοπε με μεγάλη χρηματική αξία. Όμως για την ηρωίδα η συναισθηματική τού αξία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Και θα παίξει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις τής με την Νάνσι, την Ολίβια και τον Νόελ.
     Ένα βιβλίο που δεν το βαριέσαι, παρόλο που είναι 720 σελίδες και αξίζει να υπάρχει σε κάθε γυναικεία βιβλιοθήκη που σέβεται τον εαυτό της.



Καλή Ανάγνωση !