Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Oscar 2012.

     Την Κυριακή, ξημερώματα Δευτέρας, έγινε, στο Kodak Theatre του Λος Άντζελες, η 84η απονομή των μεγαλύτερων κινηματογραφικών βραβείων, τα Oscar.
Η βραδιά, φυσικά, ήταν γεμάτη ωραίες και κομψές παρουσίες (Angelina Jolie, Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Gwyneth Paltrow, Rooney Mara, Emma Stone) αλλά και ευτράπελα αν και σε θέμα βραβείων, ήταν  λίγο αναμενόμενη.
   Καταρχήν, το ευτράπελο/απρόοπτο γεγονός της βραδιάς ήταν η εμφάνιση του κωμικού ηθοποιού Sacha Baron Cohen, ντυμένος δικτάτορας (προωθώντας την νέα του ταινία). Ο ηθοποιός, μάλιστα, έριξε στάχτες στον γνωστό Αμερικανό παρουσιαστή Ryan Seacrest, την ώρα που του έπαιρνε συνέντευξη. Και φυσικά, οι άνθρωποι της Ακαδημίας, δεν συμμερίστηκαν το χιούμορ του και του απαγόρεψαν την είσοδο στη τελετή. Μάλιστα, περνώντας δίπλα από τις στάχτες η ηθοποιός Tina Fey, έκανε τον σταυρό της. 
   Η 84η απονομή, ξεκίνησε με ένα χιουμοριστικό βίντεο εμπνευσμένο από τις προτεινόμενες ταινίες. Ενώ την βραδιά, παρουσίασε (για 9η φορά) μετά από πολλά χρόνια ο Billy Christal, αν και δεν ήταν τόσο πετυχημένη η παρουσίασή του σε σχέση με τις προηγούμενες φορές.
  Κατά την διάρκεια της βραδιάς παίχτηκε και ένα βίντεο από σημαντικούς ανθρώπους του κινηματογράφου που έφυγαν τη χρονιά που πέρασε και ανάμεσα τους ο δικός μας, Μιχάλης Κακογιάννης. Επίσης, το διεθνώς γνωστό Cirque du Soleil εντυπωσίασε με την χορογραφία του, εμπνευσμένη από κλασσικές ταινίες.
    Ας πάμε όμως, στους νικητές. Οι ταινίες "The Artist" και "Hugo" ήταν οι μεγάλοι νικητές. Αναλυτικά,
Βραβείο καλύτερης ταινίας, κουστουμιών, πρωτότυπης μουσικής και σκηνοθεσίας : The Artist
Βραβείο καλύτερης κινηματογράφησης, φωτογραφίας, ήχου, μιξάζ ήχου, οπτικά εφέ : Hugo
Βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου : Meryl Streep (The Iron Lady) - Άθλιο χρυσό παγιετέ φόρεμα σαν κουρτίνα αλλά το πρώτο από βιολογικό μαλλί, ιδέα της συζύγου του Colin Firth. Η βραβευμένη για 3η φορά ηθοποιός συγκινήθηκε, πίσω από τις κάμερες.
Βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου : Jean Dujardin (The Artist) - Ευχαρίστησε και αγγλικά και γαλλικά.

Βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου : Octavia Spencer (The Help) - Ιδιαίτερα συγκινημένη κατά την παραλαβή του βραβείου της και αναφερόμενη στο βραβείο το χαρακτήρισε "τον πιο καυτό άνδρα στην αίθουσα".

Βραβείο Β' Αντρικού ρόλου : Christopher Palmer (Beginners) - Ο καλύτερος λόγος νικητή και ο γηραιότερος βραβευμένος.
Μake-up : The Iron Lady
Μοντάζ : Το κορίτσι με το τατουάζ
Ταινία κινούμενων σχεδίων : Rango
Ντοκιμαντέρ : Undefeated
Τραγούδι : Man or Muppets (Muppets)
Live action ταινία μικρού μήκους : The shore
Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους : Saving Face
Ταινία κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους : Fantastic Flying Books of Mister Morris Lessmore
Ξενόγλωσση ταινία : A seperation (Iran)
Βραβείο πρωτότυπου σεναρίου : Woody Allen (Μεσάνυχτα στο Παρίσι) - Δεν εμφανίστηκε να παραλάβει το βραβείο. Είναι γνωστό ότι σνομπάρει χρόνια την απονομή αλλά παρόλα αυτά η Ακαδημία τον βραβεύει (άσχετα και από τα σκάνδαλα που δημιουργεί).
Βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου : Alexander Payne (The Descendats) - Ο ελληνικής καταγωγής σεναριογράφος αφού πήρε το χρυσό αγαλματίδιο από τα χέρια της Angelina Jolie, στον ευχαριστήριο λόγο του, απευθύνθηκε στην μητέρα του που βρισκόταν ανάμεσα στους θεατές, λέγοντας της στα ελληνικά "Σ' αγαπώ πολύ".