Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

"Θα Σε Βρω Ξανά", Cecelia Ahern

εκδ. Διόπτρα

  Η Σάντι Σορτ μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση μιας συμμαθήτριάς της αποκτά εμμονή με τα εξαφανισμένα πράγματα. Όταν μεγαλώνει, επιλέγει το επάγγελμα του ιδιωτικού ντετέκτιβ και αφιερώνεται στην αναζήτηση αγνοουμένων, προσφέροντας στις οικογένειές τους μια τελευταία ελπίδα.
Ώσπου μια μέρα, εντελώς ξαφνικά, εξαφανίζεται και η ίδια σε ένα μακρινό τόπο όπου συναντά τους ανθρώπους που αναζητούσε σε όλη της τη ζωή.
Θα πρέπει η Σάντι τώρα να ξεκινήσει μια διαφορετική αναζήτηση, μια αναζήτηση που θα τη φέρει πάλι κοντά στους δικούς της ανθρώπους. 

    Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία της Cecelia Ahern (έχω κάνει κριτική και σε ένα) οπότε όταν έπιασα το "Θα σε βρω ξανά", ήξερα τι να περιμένω. Ήξερα, δηλαδή, τι γραφή, τι στυλ και τι ύφος γραφής θα βρω. Θα βρω, ένα ανάλαφρο και ευχάριστο βιβλίο που θα με κάνει να γελάσω.
   Έτσι είναι και αυτό το βιβλίο (474 σελ). Χαρούμενο γεμάτο θετική διάθεση. Η Ahern καταπιάνεται με ένα δύσκολο θέμα. Την εξαφάνιση των ανθρώπων. Παρόλα αυτά όμως, καταφέρνει να το ελαφρύνει και να σε κάνει να σκεφτείς χωρίς να σου μαυρίσει την ψυχή. 
   Δημιουργεί ένα μαγικό μέρος και τοποθετεί εκεί όλους όσους αγνοούνται. Όχι, όμως, μόνο τους ανθρώπους αλλά και πράγματα. Ξέρεις, όπως εκείνα τα κλειδιά που είσαι σίγουρη ότι άφησες κάπου αλλά δεν τα βρίσκεις ή τις βαλίτσες στα αεροδρόμια και ένα σωρό άλλα. Ένα υπέροχο μέρος γεμάτο ζωντάνια, ανιδιοτέλεια και ευτυχία.
   Η πρωταγωνίστρια πάλι, η Σάντι Σορτ, είναι μία ψηλή κοπέλα μανιακή (να το πω ευγενικά) με το να βρίσκει χαμένα αντικείμενα και ανθρώπους. Να φανταστείς ότι σε κάθε πράγμα της, έχει βάλει και μία ετικέτα με τα στοιχεία της ! Τι γίνεται, όμως, όταν αναλαμβάνει άλλη μία υπόθεση εξαφάνισης και εξαφανίζεται και αυτή; Ναι, η κοπέλα που ψάχνει εξαφανισμένους ανθρώπους, εξαφανίστηκε και αυτή! Αστείο, ε ; Και όμως, αυτό συμβαίνει στη Σάντι. 
   Το καλό από όλη την ιστορία πάντως, είναι ότι η Σάντι, χάρη στην εξαφάνιση της (δεν έχει σημασία αν βρίσκεται ή όχι), γνωρίζει τον εαυτό της. Και αυτό είναι το βασικό θέμα σε όλα τα βιβλία της Ahern. Όλοι οι ήρωες της (οι βασικοί, τουλάχιστον) ξεκινάνε από τον "πάτο" και μέσα από την ιστορία του βιβλίου βρίσκουν και αγαπάνε τον εαυτό τους. Γιατί, μόνο εάν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, θα τα βρεις και με τους άλλους.
   Τελοσπά ! Δεν θέλω να μακρηγορήσω άλλο. Το βιβλίο είναι πρωτότυπο, καλογραμμένο και ευχάριστο. Ένα παραμύθι γεμάτο μαγεία που θα σε ταξιδέψει και θα σε χαλαρώσει.


Καλή Ανάγνωση !