Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

The Iron Lady

       Ή ελληνιστί : "Η Σιδηρά Κυρία", (Ιανουάριος 2012, Ελλάδα).

     Μια ματιά στην ζωή της Margaret Thatcer, της πρώτης και μοναδικής γυναίκας Πρωθυπουργού της Μεγ. Βρετανίας και το τίμημα που πλήρωσε για την πολιτική της δύναμη.

   Την είδα τελικά, αυτή την πολυδιαφημισμένη ταινία και χαίρομαι που βγήκα αληθινή στα Oscar. Η αλήθεια είναι ότι μόνο γι΄αυτό χαίρομαι !! Δεν χαίρομαι που την είδα, αν κατάλαβες. 
    Το καλό του να μην πληρώνομαι από κινηματογραφικές εταιρίες για να διαφημίζω τις ταινίες τους κι έτσι μπορώ ελεύθερα να εκφράζω την άποψη μου και  να μην σε κοροϊδεύω. 
   Η ταινία δεν αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική καριέρα της Thatcer. Αναφέρεται παράλληλα και στην προσωπική της ζωή. Από τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στο μπακάλικο του πατέρα της, στον έρωτα της για έναν φοιτητή και από την εκλογή της σε Πρωθυπουργό της Αγγλίας μέχρι τα γεράματα της.
   Έχει υπέροχη φωτογραφία, σκηνικά, μακιγιάζ και κουστούμια. Εξάλλου, είχε γίνει πολύ ντόρος για τα κουστούμια από όταν η ταινία ήταν στο στάδιο της παραγωγής. Πάνω από όλα, όμως, έχει την  κορυφαία  Meryl Streep με μία καταπληκτική ερμηνεία που άξιζε το Oscar Α' Γυναικείου ρόλου. Καλά ούτως ή άλλως η Streep είναι υπέροχη και δίνεται στους ρόλους που επιλέγει να υποδυθεί. Θέλω να πω πως δεν ήταν μόνο το μακιγιάζ και τα κοστούμια που τη έκαναν να μοιάζει με την μοναδική Αγγλίδα Πρωθυπουργό αλλά και η ερμηνεία της. Οι κινήσεις και η ομιλία της. Όλα επάνω στο ρόλο. Βασικά, δεν μου έμοιασε για ρόλο αλλά για το alter ego της Meryl Streep, τουλάχιστον εμφανισιακά.
   Κατά τα άλλα, η ταινία θεωρώ ότι αφορά μόνο τους Άγγλους, είτε προοδευτικοί είτε συντηρητικοί. Και άντε και μερικές γυναίκες, γενικά. Εξάλλου και η σκηνοθεσία είναι γυναικεία υπόθεση, από την σκηνοθέτη του μιούζικαλ "Mamma Mia" με πρωταγωνίστρια πάλι την έξοχη Meryl Streep.
Director : Phyllida Lloyd
Writer : Abi Morgan
Cast : Meryl Streep, Jim Broadbent, Alexandra Roach
105 min

Καλή Προβολή (αν παρόλα τα παραπάνω αποφασίσεις να την δεις)!