Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

"Η Αγάπη Είναι Πόλεμος", Χαρά Ανδρεΐδου

εκδ. Ψυχογιός

   ...Η ηρωίδα του βιβλίου, ύστερα από ένα δύσκολο γάμο και ένα επώδυνο διαζύγιο, ζει μέσα σε μια καλά προστατευμένη αταραξία, ως τη στιγμή που γνωρίζει έναν άνδρα ο οποίος τη διεκδικεί με κάθε τρόπο. Αυτή η συνάντηση θα την αναγκάσει να αντιμετωπίσει ξανά τις επιθυμίες και τις ανάγκες της, και να ξεθάψει κομμάτια της που πίστευε πως είχαν νεκρωθεί από καιρό. Θέλει να αφεθεί στον έρωτα, να χτίσει μαζί μ’ αυτό τον άνδρα έναν κόσμο όπως τον έχει ονειρευτεί, και να κλειστεί εκεί μέσα μαζί του. Όμως οι επιτακτικές υποχρεώσεις της, οι άσχημες εμπειρίες της, όλες οι αποσκευές της ζωής της την κάνουν διστακτική, δύσπιστη, καχύποπτη. Βρίσκεται σε ένα διαρκή πόλεμο, αναμετριέται με τη ζωή της, με τις αντοχές της, τις επιφυλάξεις της, τους φόβους της…
Άραγε θα βγει κάτι απ’ όλο αυτόν το χαλασμό ή θα μείνει μόνον ο χαλασμός;

  Το πρώτο πράγμα που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, ήταν φυσικά, ο τίτλος. Γιατί, η αγάπη είναι πόλεμος...όπως λέει η συγγραφέας "πόλεμος με τον σύντροφο σου, με τον περίγυρό σου, αλλά και με τον εαυτό σου".
   Όμως, συνήθως διαλέγεις ένα βιβλίο από την πλοκή του στο οπισθόφυλλο (τουλάχιστον, έτσι κάνω εγώ) και εντάξει, η πλοκή του φαίνεται απλή και έτσι είναι και το βιβλίο. Απλή γραφή σε απλή ιστορία αλλά, εκπληκτικό λεξιλόγιο σε ένα βιβλίο γεμάτο σκέψεις και προβληματισμούς. Ένα βιβλίο με τις σκέψεις και τα συναισθήματα που δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια, η άγνωστη σε εμένα κα Ανδρεΐδου, κατάφερε να τα αποτυπώσει στο χαρτί. 
  Κρίνοντας από την περιγραφή του βιβλίου στο οπισθόφυλλό του, περιμένεις ότι θα διαβάσεις ένα ρομάντζο. Δεν είναι όμως έτσι ! Το βιβλίο (392 σελ.) είναι μεν τρυφερό και ευαίσθητο αλλά και "δυνατό", σε γεμίζει συναισθήματα. Και γι'αυτό, πιστεύω ότι μπορεί να διαβαστεί και από έναν άντρα.  
    Για το τέλος, θα σου πω ότι το βιβλίο έχει και μία ιδιαιτερότητα : Οι ήρωες του βιβλίου, δεν έχουν ονόματα. Έτσι, δεν τους προσωποποιεί η συγγραφέας και ο καθένας μας μπορεί να μπει στη θέση κάποιου από αυτούς.
Ένα ανέλπιστα καλό βιβλίο που αξίζει να πέσει στα χέρια σας.


Καλό Διάβασμα !