Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

1η Δεκέμβρη : Η Μέρα Κατά του AIDS


   Το AIDS είναι μία από τις πιο φονικές ασθένειες καθώς έχει κοστίζει την ζωή σε συνολικά 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από το 1981 οπότε και πρωτοανακαλύφθηκε. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα στην αντιμετώπισή του ωστόσο παραμένει μία μάστιγα για τον άνθρωπο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει την 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του ιού. Ο ιός στα ελληνικά ονομάζεται Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας και προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός οδηγείται σε σταδιακή κατάρρευση καθώς οι άμυνές του ελαττώνονται.
  Το AIDS αναφέρεται στα πιο προχωρημένα στάδια του συνδρόμου και χαρακτηρίζεται από 20 ευκαιριακές λοιμώξεις και καρκίνους. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί κάποιο εμβόλιο για την πρόληψη της ασθένειας ούτε κάποια θεραπεία που να εξουδετερώνει τον ιό.
   Βασικότερη προφύλαξη από το AIDS είναι η πρόληψη. Η προστασία δηλαδή του οργανισμού από τον ίδιο τον άνθρωπο με το να θέτει σε εφαρμογή όλους τους κανόνες σεξουαλικής υγείας. Σε αυτό τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλλει κατά πολύ η χρήση του προφυλακτικού το οποίο αποτρέπει την μετάδοση πολλών άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή.
 Παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου, η επιδημία HIV/AIDS συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα της Υποσαχάρειας Αφρικής.

Τα πρώτα συμπτώματα του AIDS
  Ο ιός μεταδίδεται από την ανταλλαγή βιολογικών υγρών. Όταν λέμε βιολογικά υγρά εννοούμε το αίμα, το σπέρμα και το μητρικό γάλα. Έτσι όπως καταλαβαίνει κανείς για να προσβληθεί κάποιος από τον ιό, πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι:

- Η απροφύλακτη σεξουαλική επαφή. Για αυτό υπάρχει πάντα η προτροπή για χρήση προφυλακτικού. Όταν λέμε σεξουαλική επαφή εννοούμε όλους τους τύπους. Όχι μόνο την πρωκτική. Μιλάμε και για την κολπική αλλά και για τη στοματική.

- Η κοινή χρήση αιχμηρών αντικειμένων. Σύριγγες, βελόνες, ξυραφάκια. Όταν το αίμα έρθει σε επαφή με το δέρμα και  το δέρμα δεν έχει κάποια ανοιχτή πληγή δεν θα υπάρξει μόλυνση.

- Με το μητρικό γάλα. Για αυτό κι όταν μια μητέρα έχει τον ιό, δεν θηλάζει το παιδί της ποτέ ώστε να μην περάσει ο ιός σε αυτό.

Καλό είναι λοιπόν να χρησιμοποιούνται σύριγγες, βελόνες, ξυραφάκια και οδοντόβουρτσες ατομικής χρήσης. Προσοχή απαιτείται και σε όσους επιθυμούν να κάνουν τατουάζ ή body piercing. Να μη γίνονται από πλανόδιους, αλλά σε κάποιο μαγαζί με άδεια που πληροί τους κανόνες υγιεινής, χρησιμοποιεί βελόνα μιας χρήσης και ατομικό μελανοδοχείο.
   Σε ποσοστό 87% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό, μέσα σε ένα διάστημα 2-4 εβδομάδων εμφανίζονται τα εξής συμπτώματα:
  • Πυρετός
  • Πονόλαιμος
  • Υπνηλία
  • Εξάντληση
         (Σαν και τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος, δηλαδή).

Ο ιός δεν μεταδίδεται:

- Αερογενώς. "Δεν είναι ας πούμε όπως η φυματίωση. Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν αν ήταν αερογενώς μεταδιδόμενο νόσημα" αναφέρει ο κ. Πουλής 
- Φυσικά δεν μεταδίδεται και με την κοινωνική επαφή, με την αγκαλιά, την ανταλλαγή αντικειμένων
- Με το να μοιράζεσαι φαγητό, να κάνεις κοινή χρήση σκευών, πιάτων, πηρουνιών, τηλεφώνου
- Με τα ρούχα ή τα σκεπάσματα
- Με την κοινή χρήση τουαλέτας
- Από τη θάλασσα ή την πισίνα
-Από τα κουνούπια
     
    Στην χώρα μας παρά το γεγονός πως μολύνονται 7,4 άνθρωποι ανά 100.000, τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της χρήσης ναρκωτικών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Μεγάλη Βρετανία είναι 10 ανά 100.000 και στην Εσθονία 27,3 ανά 100.000 κατοίκους.
Από το 2007 ως το 2010, υπήρχαν μόνο 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV το χρόνο μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών. Όμως στη διάρκεια του 2011, υπήρξαν 256 τέτοια κρούσματα, ή 27% του συνόλου. Άλλα 314 αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2012, τα περισσότερα στην Αθήνα. Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από τον ιό, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, ηλικίας και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.
Οπότε, ενημερώσου και προφυλάξου !

  Ποτέ δεν ξεχνάς το προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή. Τι πρέπει να προσέξεις κατά την χρήση του προφυλακτικού:

- Την πιστοποίηση (CE) από την Ευρωπαϊκή Ένωση 
- Την ημερομηνία λήξης και 
- Τις συνθήκες συντήρησης (έκεθση στο ήλιο, κακή αποθήκευση κτλ) 

Για να είσαι σίγουρη πως οι συνθήκες συντήρησής του είναι οι ενδεδειγμένες, πρώτη σου επιλογή είναι η αγορά προφυλακτικού από φαρμακείο, στη συνέχεια από το σουπερ μάρκετ και τέλος από το περίπτερο.