Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

"Η Αρχόντισσα της Σμύρνης", Θάνος Κονδύλης

εκδ. Ψυχογιός

  Σμύρνη 1922. Μια νεαρή κοπέλα, η Ηλέκτρα Μπακιρτζή, περιπλανιέται στα ερείπια της κατεστραμμένης πόλης αναζητώντας τα ορφανά παιδιά. Θα αγωνιστεί μόνη, θα επιβιώσει, και τελικά θα ιδρύσει το πρώτο ορφανοτροφείο του τόπου. Θα αγαπηθεί όσο κανένας άλλος από τους κατοίκους, που την αποκαλούν Αρχόντισσα της Σμύρνης. Αλλά όταν ο έρωτας θα μπει πρώτη φορά ορμητικά στη ζωή της, στο πρόσωπο του νεαρού Ελληνοαμερικάνου δημοσιογράφου Τζον Μάντοξ, όλα θα ανατραπούν μονομιάς. Σύντομα η Ηλέκτρα θα σταθεί απέναντι στο μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής της: να χαρεί τον έρωτα ή να υποταχθεί στο καθήκον της απέναντι στις παιδικές φωνές που την καλούν πίσω στη Σμύρνη; 

  Το πρώτο βιβλίο του κου Κονδύλη που διάβασα ήταν αυτό, "Η Αρχόντισσα της Σμύρνης" και μπορώ να πω ότι με άφησε ευχαριστημένη. Πολύ ωραία ιστορία και καλογραμμένο. 
   Μία ιστορία νοσταλγική, αρχοντική αλλά και απλή. Με μια απίστευτη περιγραφή της Σμύρνης που σε κάνει να νιώθεις ότι περπατάς κι εσύ στην προκυμαία της, την γνωστή Κε, αλλά και στα σοκάκια της και στις διάφορες συνοικίες της όπως την Ελληνική, την Τούρκικη ή την Αρμένικη. Βυθίζεσαι και σε παρασέρνει η ροή των γεγονότων. Υπέροχες όμως, και οι περιγραφές των χαρακτήρων του κάθε προσώπου της ιστορίας είτε είναι πρωταγωνιστές είτε δευτεραγωνιστές.
   Ολοζώντανη η περιγραφή της καταστροφής και γι'αυτό συγκινητική. Θεωρώ, επίσης, έξυπνη την παρουσίαση των γεγονότων και από τις δύο πλευρές δηλ. Ελληνική και Τούρκικη καθώς και από γυναίκα και άντρα. 
    Ξέρετε, το βιβλίο(496 σελ.) χωρίζεται σε 3 μεγάλα κεφάλαια ή 3 ημερολόγια : του Χαλίλ, του Τζον και της Αρχόντισσας της Σμύρνης. Όλα είναι υπέροχα, με το δικό τους τρόπο. 
Κι εδώ έχω μία ένσταση. Μόνο το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο δικαιολογεί τον τίτλο του βιβλίου, άντε και 2-3 σελίδες από το τέλος του δεύτερου κεφαλαίου. Και το άλλο αρνητικό στο βιβλίο για μένα, ήταν η περιγραφή του βιασμού για τέσσερις σχεδόν σελίδες και ίσως λιγότερα σεξουαλικά υπονοούμενα. Α! και θα προτιμούσα το οπισθόφυλλο του βιβλίου να μην "καρφώνει" τόσα πολλά για την υπόθεση.


Καλή Ανάγνωση !